Ga naar de inhoud
Verbouwen

Wil jij ook een keukeneiland? Hier moet je op letten

Beeld © iStock

Heb jij net ook De Perfecte Verbouwing gekeken? En denk je nu: 'Ik wil ook zo'n keukeneiland'? Wij vertellen waar je rekening mee moet houden.

Afmetingen

De eerste afweging is natuurlijk: in hoeverre heb je ruimte voor het keukeneiland. Een keukeneiland zorgt ervoor dat je meer bewegingsruimte hebt in je keuken, maar dan moet je die ruimte wel hebben. Heb je genoeg ruimte of moet er eerst een uitbouw geplaatst worden? Een keukeneiland kun je zo groot maken als je zelf wilt. Idealiter is een keukeneiland 110cm tot 130cm diep en 95cm hoog. 

Maar dat is nog niet alles, je moet ook rekening houden met de ruimte om het keukeneiland heen. Zodat je met meerdere mensen in de keuken kan staan, dat er iemand achterlangs kan lopen zonder jou te storen. Dat er genoeg ruimte is om de keukenkasten open te doen en genoeg ruimte om eventueel aan het eiland te kunnen zitten. 

Tip: reken minimaal een meter rondom het hele keukeneiland, zodat je zeker weet dat je goed zit. Letterlijk! 

Indeling

Wordt het een keuken- of kookeiland? Er is een verschil! In een keukeneiland zit namelijk niet altijd apparatuur, in een kookeiland wel. Dit is iets waar je vooral voor het aanleggen van de leidingen en eventuele wateraanvoer en -afvoer rekening mee moet houden.

Daarnaast is de vraag of je aan het kookeiland wil kunnen eten én het gasfornuis op het eiland wil plaatsen. Wil je dit zorg dan dat er genoeg ruimte is om ‘veilig’ te kunnen zitten en eten zonder dat jij of jouw gasten onder de vetspetters komen te zitten.

Ook moet je nu al rekening houden met waar alles komt. De belangrijkste regels zijn:

  • Zorg dat de besteklade dichtbij de vaatwasser is
  • Als je eet in de keuken, zorg dan dat ook hier het servies staat
  • Zorg dat de kookplaat en de oven vlakbij elkaar zijn
  • De koelkast, kookplaat en spoelbak / vaatwasser gebruik je het meest, zorg dat deze bij elkaar staan

Afzuiging bij een kookeiland

Als je hebt gekozen voor een kookeiland, denk dan ook aan de afzuiging. Want ook hierin valt weer genoeg te kiezen. Kies voor een elektrisch afzuigsysteem vanuit je keukenwerkblad, vanuit een hangende unit of vanuit je plafond.

Conclusie: het populaire keukeneiland is een echte eyecatcher in je woning. Je kunt met je tafelgenoten praten tijdens het koken, hebt veel opbergruimte en je kunt alles goed overzien. Maar zo'n eiland heeft ook veel ruimte nodig en die moet je wel hebben.