Ga naar de inhoud
Schone slaper

Deze kleuren in de slaapkamer geven je nachtrust een boost

Beeld © iStockphoto

De invloed van kleuren op onze mood en emoties is groot. Vaak groter dan waar we onszelf bewust van zijn. Om het nog niet te hebben over hoe kleuren de perceptie van een ruimte beïnvloeden. Dit wetende kun je je voorstellen dat je er slim aan doet om zeker in de slaapkamer een bewuste verfkeuze te maken.

3 rustgevende kleuren 

De slaapkamer is een plek waar je je wil opladen en waar je je lichaam niet te veel prikkels wil geven. Welke kleuren een positief effect hebben op je nachtrust en humeur? Uit onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge blijkt dat dit de beste drie kleuren voor in de slaapkamer zijn:

1: Beeldig blauw

Bijna 60% van de respondenten gaf aan gelukkig en met een fris gevoel wakker te worden als ze in een slaapkamer met blauwe muren sliepen. Blauw heeft onbewust een kalmerend effect op onze gemoedstoestand. Daarnaast blijken mensen met een blauwe slaapkamer gemiddeld bijna acht uur te slapen. Ook bleek dat ze een rustig hartritme krijgen en de kans op nachtmerries wordt verkleind.

2: Uitgesproken geel

Nummer twee is de kleur geel. Deze frisse tint stimuleert het zenuwstelsel en zorgt de volgende ochtend voor een opgewekt gevoel. Of dit ook opgaat voor de niet-ochtendmensen moeten we je schuldig blijven. Aangezien (kanarie)geel misschien niet je favoriete kleur is, kun je het ook meer in de hoek van okergeel zoeken. Dan heb je nog een interieurtrend te pakken ook.

3: Natuurlijk groen

Wandel je door de natuur, dan merk je al snel dat het een rustgevend effect op je heeft. Ditzelfde geldt voor de muurkleur groen. Wil je het thema 'groen' verder doortrekken in je slaapkamer, dan kun je natuurlijk ook voor een paar luchtzuiverende bloeiers kiezen. We noemen een sansevieria, lavendel of aloë vera.

Ga niet voor bruin, grijs en paars

Kleuren waar je beter je joker voor in kunt zetten, zijn grijs, bruin en paars. Heb je je slaapkamermuren in één van deze drie tinten geverfd, pak de kwast er dan maar bij. Wat blijkt? Dit zijn de minst slaapverwekkende kleuren. 

Tip: kies het liefst voor een verf op waterbasis. Dit verftype laat geen giftige, chemische stoffen los. Wel zo fijn in een ruimte waar je dagelijks al snel gemiddeld acht uur doorbrengt. 

Slaapkamerplanten
Groen in de slaapkamer
Slaapkamerplanten die je nachtrust ten goede komen