Binnenkijken bij...

Binnenkijken bij een piekfijn kersthuis

22 december 2020 16:08

Als kind was Jeroen al gefascineerd door kerstversiering. De glitter en glans hebben hem sindsdien niet meer losgelaten. Deze fascinatie heeft hem zelfs tot één van Nederlands grootste kerstballenverzamelaars gemaakt. Neem een kijkje in een wel heel bijzondere, bonte woning waar de liefde voor Kerstmis en kleur van afspat.

Jeroen heeft in 2012 samen met zijn partner de switch gemaakt van Maastricht naar het Gelderse Buren. "De woning komt uit 1906. Wat ons zo aansprak aan dit huis was dat dit een woning met winkelruimte is. Van huis uit ben ik bloemist, maar ik ben verder gegaan in de brocante antiek. Daar ligt mijn hart."

Nostalgische kerstballen

Jeroen heeft aan huis zijn eigen kerstballenwinkel (@de.oude.kerstbal). De collectie kerstballen is zeer gevarieerd: van ballen die maar liefst 100 jaar oud zijn tot versiering uit de jaren 70 en 80. Hij ziet vooral dat de echte kerstkleuren als groen, rood, goud en zilver dit jaar trendy zijn.

"Wat ik met Kerstmis heb, heb ik al sinds kleins af aan. Als kind vond ik het heel bijzonder als mijn ouders mij 's avonds wakker maakten om de kerstboom te laten zien. Pure nostalgie. Ik ben trots dat ik zo veel kerstballen bij elkaar heb verzameld en daardoor andere mensen met die nostalgie kan bereiken."

Eeuwenoude kersttraditie

De kerstboom volhangen met decoratie is niet iets van de laatste jaren. De eerste kerstbal dateert uit 1875. "Daarvoor werden kleine kralen aan elkaar geregen en in de boom gehangen. En nog langer geleden had je gewatteerde poppetjes of noten aan een stokje met glazen kralen ertussendoor." En wat betreft de piek, die is in de loop der jaren grotendeels hetzelfde qua uitstraling gebleven.

DIY guirlande 

Elk jaar maakt Jeroen zijn eigen guirlandes vol groen, huisjes, bomen en kabouters die hij buiten aan de gevel ophangt. "Het mag er buiten overdadig uitzien en binnen wil ik er op een subtiele manier ook iets aan hebben."

Weelderig woonhuis

Waar veel huishoudens de kerstversiering beperken tot slechts de woonkamer en eventueel de tuin, dompelt Jeroen graag zijn hele huis onder in knusse kerstsferen, zelfs de woonkeuken. "Dit jaar heb ik drie feather trees van ganzenveren in huis gehaald. Kleine antieke kerstboompjes die zo'n 100 jaar geleden hun intrede deden." 

Een kleurrijk huis waar de zon zelfs hartje winter schijnt!

Nog een extra ronde door de woning maken? Scroll door het Instagram-account van kerstexpert Jeroen heen of bekijk het fragment terug via Videoland (aflevering 82).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore