Huishouden

Zo ruim je je huis op met de Japanse opruimfilosofie van Marie Kondo

21 december 2020 17:05 Aangepast: 22 december 2020 08:41
Beeld © iStockphoto

Begint het zo vlak voor de kerstperiode te kriebelen om een grote opruimschoonmaak te houden? Opruimspecialist Eva laat zien hoe zij dit met behulp van de Japanse filosofie van Marie Kondo aanpakt. Ga ook opgeruimd de feestdagen tegemoet.

Eva Kolk is Marie Kondo consultant. Ze gaat bij mensen langs om vanuit de filosofie van de wereldberoemde opruimgoeroe meer rust in iemands huis en hoofd te brengen. 

Konmari-methode

De opruimmethode van Marie Kondo bestaat uit drie delen; opruimen, weggooien en organiseren. "De methode begint met het opruimen, daarna volgt het deel organiseren en tot slot draait het om onderhouden."

Eva gaat Krista helpen met het opruimen van de rommelige kast van haar dochter. Waar normaal gesproken samen met de persoon zelf elk item wordt nagelopen, doet de opruimcoach het deze keer niet met de 'eigenaar' van de spullen, maar met moeder Krista.

1: Opruimen

Binnen de filosofie wordt er bij het opruimen een bepaalde volgorde van categorieën langsgelopen. "Eerst de kleding, boeken, papier, komono (al het overige) en we eindigen met spullen met sentimenteel element."

Als eerste stap wordt alle kleding uit de kast gehaald en op de grond gelegd. "Per stapel gaan we op zoek naar het 'spark joy'-gevoel. Van welk item wordt jij blij?"

2: Organiseren

De kledingstukken waarbij Krista op de vraag 'does it spark joy?' 'nee' heeft geantwoord, worden niet zomaar weggegooid. Van elk item wordt afscheid genomen. "Als we afscheid nemen van kleding is het altijd goed om er dankbaar voor te zijn. Het heeft je veel plezier gebracht, maar soms past het niet meer bij je stijl of pas je er simpelweg niet meer in. Volgens de methode geef je een moment van dankbaarheid door 'dank je wel' te zeggen of het item met twee handen bewust vast te pakken." 

Vervolgens wordt de kleding op een speciale, best bewerkelijke manier opgevouwen. Maak er een lange strook van, vouw het dubbel en zet het rechtop in een kledingbak. Volgens de methode hoort kleding namelijk rechtop te staan. 

Zodra alle kleding is langsgelopen, is de tweede categorie 'boeken' aan de beurt. Dit proces herhaalt zich, totdat je alle categorieën hebt gehad.

3: Onderhouden

Alleen de spullen die 'spark joy' geven, krijgen een nieuwe plek in de kast. En eenmaal netjes wil je het graag zo opgeruimd houden. Daarom het advies: maak er een gewoonte van om spullen direct na gebruik op dezelfde plek terug te zetten of leggen.

Wil je zien hoe opruimcoach Eva te werk gaat? Kijk het fragment terug via Videoland (aflevering 81).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore