Eigen Huis & Tuin

Metamorfose: van 2- naar 6-persoons zithoek

23 december 2020 17:07 Aangepast: 23 december 2020 18:50

Ons klusteam is deze week neergestreken in Rotterdam bij Hugo en As. De eethoek is voor hen een doorn in het oog. Ze zouden graag meer zitruimte hebben alleen hebben ze geen idee hoe zij de hoek praktisch en gezellig kunnen indelen.

Het Rotterdamse stel houdt van gezelligheid en heeft graag mensen over de vloer. Alleen is er één probleem: de zitruimte. Hugo: "Zoals je ziet staan er maar twee stoelen aan de eettafel, dus we moeten redelijk wat schuiven. Daar zouden we graag iets anders mee doen." Patrick heeft de oplossing door een hoekbank te maken, zodat er straks meer zitruimte in de eethoek is.

Knusse hoek creëren door verf

Patrick gaat de hoek veel efficiënter indelen door een maatwerk hoekbank te bouwen. Niet alleen een plek waar veel gasten op plaats kunnen nemen, maar ook een plek met opbergruimte. Een 2-in-1 oplossing dus. 

Hugo en As hebben de wens om een knusse eethoek te krijgen. Denise doet dit door niet alleen een deel van de muren, maar ook het plafond te schilderen. Patrick heeft de mazzel dat hij met een laser de juiste maten op de muren en het plafond kan afmeten. Heb je dit niet, dan kan het ook prima met een rolmaat. Trek er wel genoeg tijd voor uit, omdat het nogal nauw komt met het afmeten van de hoek op het plafond.

Tip: zowel voor de muur als het plafond gebruikt Patrick een vachtroller. De haren zijn lang genoeg om het volledige reliëf van de muren en het plafond weg te werken.

Hoekbank maken

Patrick gaat ervoor zorgen dat er straks vier mensen op de bank passen. Een relatief groot meubelstuk dus. Hij begint met het maken van een ladderframe. "Hier bovenop komt een bodemplaat te liggen waarvandaan ik in de hoogte kan gaan werken. Zo krijg je een solide bodem."

Kabels wegwerken

Om de kabels in de eethoek gelijk netjes weg te werken, plaatst Patrick een achterwand van MDF met een lakdraagfolie. "De ruimte tussen de muur en de bank is straks een mooie plek voor de verlengsnoeren en alle randapparatuur."

Tip: MDF met een lakdraagfolie zorgt dat je snel klaar bent met schilderen. Bovendien is het voor een hoekbank stevig genoeg, mits je lijmt en schroeft.

Klep hoekbank

Zoals gezegd maakt Patrick een hoekbank met opbergruimte. Nu kan hij de klep - het zitgedeelte - monteren met een pianoscharnier, maar in deze klussituatie kiest hij er liever niet voor: (1) omdat het niet mooi is en (2) een pianoscharnier duwt tegen de muur aan, waardoor het niet lekker uitkomt. Om die reden kiest hij voor keukenkastscharnieren. "Dit type scharnier zie je niet zitten en tegelijkertijd draait het mooi van de kant af.

Spiegel upgraden

Denise plaatst een spiegel in de eethoek, waardoor de ruimte optisch groter lijkt. Ze laat Patrick een vintage spiegel in een roestkleurig jasje steken. Voordat hij aan de slag gaat, verwijdert hij de spiegel, want als je een deel vergeet zie je dit later terug.

Hij brengt eerst de primer aan. "Deze primer bevat metaaldeeltjes. Zodra die na zo'n tien uur droog is, kan de tweede laag met een kwast, roller of spons worden aangebracht. Op die manier krijg je het gewenste roesteffect."

Hoekbank schuren, lakken en bekleden

De hoekbank staat op z'n plek. Tijd om het te schuren en lakken. Ondanks dat Patrick een lakdragende folieplaat heeft gebruikt, blijft het nodig het te schuren. Op deze manier verdwijnen oneffenheden.

Door met de bekleding. Er is bewust gekozen voor een zitkussen met een diepte van 45cm. Op deze manier kun je de 5cm speling tussen de klep en de achterkant houden. Ruimte die nodig is als Hugo of As iets uit de bergruimte willen pakken. Patrick niet (tackt) de stof aan één kant vast aan de bank. Daarna plaatst hij dubbelzijdig tape, zodat de foammat niet kan gaan schuiven.

Voordat de stof wordt vastgezet, plaats hij fiberfill. Dit zorgt ervoor dat de stof niet aan de foam gaat kleven plus het zit net iets zachter. Voor het comfort plaatst Patrick ook een rugleuning. Dit doet hij door foam op een met tape beklede houten plank te monteren. Vergeet ook hier de fiberfill niet.

Ronde tafel

Denise heeft de driehoekige tafel vervangen voor een vintage ronde tafel. Rond maakt niet alleen ruimtelijker, het is ook praktischer in combinatie met een hoekbank. De styliste schuurt de tafel op en geeft het een groene verflaag. Deze tint is net een tint donkerder dan de muur. Zo creëert ze een geheel. "Sommige mensen schilderen alleen de poten of het tafelblad. Kies er juist eens voor om alles te schilderen, dit geeft rust."

Krans van kerstballen

Denise maakt van oude kerstballen een originele krans. Het is heel simpel. Wat je nodig hebt? Een piepschuimen ring, lijmpistool en de kerstballen. Je begint met het plakken van de ballen aan de zijkant van de ring. Om 'm nog bonter te maken, kun je er ook andere type kerstballen inhangen. 

Room divider 

Tot slot heeft Denise de kast in de eethoek een kwartslag gedraaid, zodat het een room divider wordt. Hierdoor creëert ze twee aparte ruimtes. 

Het eindresultaat mag er zijn!

Meer klus- en woninginspiratie van Patrick en Denise? Kijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 81 & 83).

Deze uitzending werd mede mogelijk gemaakt door Vestingh.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore