Eigen Huis & Tuin

Een kleine kamer omtoveren tot babykamer? Zo doe je dat

16 december 2020 17:16 Aangepast: 17 december 2020 11:49

Parmila en haar verloofde Bekir zijn in blijde verwachting van hun eerste kindje. Aangezien ze het lastig vinden om van een kleine ruimte de babykamer te maken, hebben ze de hulp van onze klusman Patrick en styliste Lieke ingeschakeld.

Nu er een kleine op komst is, heeft het Rotterdamse stel het strijk- en washok vrijgemaakt voor de babykamer. Alleen vinden ze het knaplastig om van zo'n kleine ruimte een niet-propperige babykamer te maken die van alle gemakken is voorzien. Want plaats je het wiegje juist wel of niet bij de verwarming? En de kledingkast bij de deur?

Daarbij willen ze wegblijven van de standaard babykamer. Bekir: "We zijn niet zo het geijkte babyblauw. We houden meer van stoerdere, neutrale, kindvriendelijke kleuren." Patrick en Lieke hebben de oplossing voor de niet-standaard babykamer.

Behang plakken

Aan de slag! Een rechte muur behangen is een eitje. Alleen dan kom je bij het kozijn. Patrick's tip is om goed de tijd te nemen en een goed mes te gebruiken. Doe je dat, dan moet het gaan lukken.

Praktische komode

Patrick heeft een komode ontworpen waar Parmila en Bekir straks alles in kwijt kunnen en die net groot genoeg is, zodat het niet direct de volledige kamer in beslag neemt. 

De komode wordt gemaakt van twee materialen. De kast wordt van MDF gemaakt, de komodeplank maakt Patrick van berken multiplex. Dit materiaal kan uitstekend glad worden geschuurd (dus geen splinters) plus het kan goed tegen nattigheid. 

Patrick: "Wil je thuis ook een komode of kast maken? Zorg er dan voor dat je het goede gereedschap hebt. Heb je dat niet? Maak een tekening en ga ermee naar de bouwmarkt. Zij zagen het hout daar graag voor je op maat. Zo hoef je het thuis alleen nog in elkaar te schroeven."

Tip: thuis aan de slag? Boor het hout dan altijd voor. Dit zorgt ervoor dat de planken beter met elkaar verbinden en niet splijten.

Patrick monteert twee lades in de komode. Dit maakt het voor Parmila en Bekir makkelijker om straks bij de babyspullen te komen. Hij plaatst de ladebegeleiders en maakt vervolgens de lades. Belangrijk bij het maken van deze laatsten, is dat ze zowel worden gelijmd als vast worden geschroefd.

Patrick gebruikt hiervoor het liefst deeldraadschroeven. Deze schroef bestaat uit drie delen: (1) schroefgedeelte, (2) soort boortje en (3) een glad gedeelte. Zodra het gladde gedeelte in het hout wordt geplaatst, doet het niets meer en wordt het schroefdraad gebruikt om de schroef volledig vast te draaien. 

Komode schuren en schilderen

Zodra Patrick het komodemeubel in elkaar heeft gezet, schuurt en schildert hij alle delen. Gebruik voor meubels in huis altijd een lak op waterbasis. Dit is het gezondst voor het binnenklimaat (er zitten geen chemische oplosmiddelen in). Voor de komodeplank wordt een blanke lak gebruikt. Zo wordt het hout waterafstotend en blijft de houtstructuur zichtbaar. 

Styling babykamer met eigen karakter

Interieurstyliste Lieke heeft zich gebogen over de look & feel van de stoere babykamer met karakter. Ze laat Patrick een cirkel op de muur schilderen. Hiervoor heeft Patrick een handige tip. Plaats je schouder tegen de muur, neem een potlood in de hand en draai met gestrekte hand - terwijl je je schouder tegen de muur aanhoudt - een cirkel.

Wil je zelf ook zo decoratief aan de slag? "In de bouwmarkt kun je speciale, dunne tape kopen die je heel makkelijk in een bepaalde vorm kunt buigen. Alleen even een natte lap over de tape heen, zodat de verf er niet onderdoor gaat", aldus de klusexpert.

Vintage babybed 

Lieke maakt van tweedehands bedpanelen een babybed. Het enige wat ze doet, is het schuren en verven van de panelen. "De spijltjes verf ik met een acrylkwast met synthetische haren. Dit houdt de watergedragen verf beter vast. Doe nooit te veel verf op je kwast en verf altijd van boven naar beneden, zo voorkom je druipers."

Multiculturele muurtekst

Om de donkergroene wand een originele twist te geven, plakt Lieke in het koperoranje de tekst 'slaap lekker' in het Nederlands, Turks en Moluks. De roots die de kleine keuter meekrijgt. "De koperoranje kleur komt ook weer terug in het bedje en de cirkel op de wand. Op deze manier creëer je een geheel."

Wollige wandlampen

Lieke heeft Patrick gevraagd twee wandlampjes in de vorm van een wolkje en maantje te maken. Eigenlijk is het best simpel. Je begint met een goede basis: een houder waar de fitting in past. Daarna bedenk je welke vorm je wil maken.

Teken de vorm op dun multiplex uit, zaag het uit, schuur het en monteer het met lijm en dunne spijkertjes vast. Vastnieten met een tacker zou het handigst zijn, omdat je dan 100% zeker bent dat het hout niet gaat splijten. Bovendien ben je snel klaar.

Tot slot monteer je het peertje. Wat je doet: zorg dat je eerst het bodem stuk van de fitting aan de draad monteert. Daarna plaats je de draadjes in het zwarte hulpstuk (zie afbeelding).

Tip: als je een kleine ruimte een make-over wil geven, voorkom dan dat je met te grote meubels werkt en alle muren met een printbehang bekleedt. Eén muur kan prima. Zo voorkom je dat de muren op je af komen en de ruimte optisch nog kleiner oogt.

Na een lange klusdag zit het erop. Wat is het een stoere kinderkamer geworden. Parmila en Bekir zijn ervan in de wolken!

Meer klus- en woninginspiratie van Patrick en Lieke? Kijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 76 & 78).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore