Groen aan de boen

DIY: je eigen schoonmaakmiddelen maken is makkelijker dan je denkt

09 januari 2021 07:06
Beeld © iStockphoto

De supermarktschappen zijn ermee bezaaid: schoonmaakmiddelen. Maar wist je dat je je eigen schoonmaakmiddelen in een handomdraai zelf kunt maken? En dan zijn ze nog goedkoop en duurzaam ook! Beter voor jou en het milieu. Ideaal zo net na de feestdagen. Laat de grote nieuwjaarsschoonmaak maar komen.

Blinken met eigen uitblinkers

De feestmaand zit erop. Het nieuwe jaar (gelukkig nieuwjaar!) is van start gegaan. En dan, dan begint het bij velen te kriebelen om met een frisse wind door het huis te gaan. Dit jaar kun je het anders aanpakken en wel met je eigen schoonmaakmiddelen. Recepten om te onthouden:

1: Allesreiniger

Allesreiniger is heel makkelijk zelf te maken met 750ml kokend water en huishoudzeep. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan Marseille, Sunlight of groene zeep. Rasp zo'n 20 gram van de huishoudzeep en meng dit met het gekookte water. Zodra het mengsel gemixt is, kan het in een schoonmaakfles of lege plantenspuit. Laat het een aantal uur afkoelen, voordat je met boenen begint.

Mocht je nu geen huishoudzeep in huis hebben, dan kun je ook 1 theelepel afwasmiddel met 500ml water mengen. 

2: Anti-kalk

Nog zo'n veelgebruikt schoonmaakmiddel dat een eitje is om zelf te maken. Vul 75% van een lege sprayfles met azijn en leng het aan met water. Voor een lekkere geur kun je er eventueel een paar druppels etherische olie (te koop bij o.a. biologische winkels) in doen. Wees niet te scheutig met deze laatste. De maximale hoeveelheid vind je op de verpakking.

3: Glasreiniger

De kracht van eenvoud. Iets wat zeker voor deze doe-het-zelf glasreiniger op gaat. Het is heel simpel: vul een emmer met warm water en doe er een klein druppeltje schoonmaakmiddel in. Streeploos resultaat verzekerd!

4: Wasmiddel voor de witte was

Zet 1 liter water op het vuur. Zodra het kookt, voeg je 20 gram baking soda toe. Roer het goed door, totdat het is opgelost. Giet het daarna in een (weck)pot waar het wasmiddel in kan worden bewaard. Laat het voor zo'n 24 uur afkoelen in de koelkast of zet het bij lage temperaturen buiten. Aan twee eetlepels per wasbeurt heb je genoeg. 

Heb je de smaak te pakken en wil je ook wasmiddel voor de gekleurde was maken? Voer dan dezelfde stappen uit als hiervoor beschreven, vervang alleen de baking soda voor 50 gram huishoudzeep. Zodra de zeep in het water is opgelost, roer je het geheel goed door en giet je het in een grote pot. Ook hier geldt eerst 24 uur laten afkoelen voordat het kan worden gebruikt.

5: Natuurlijke vlekverwijderaar

Jazeker, ook je eigen krachtige vlekverwijderaar kun je heel simpel zelf maken. Hoe je dat doet? Meng twee eetlepels baking soda met een paar druppels water in een bakje. Roer het geheel tot er een wittige pasta ontstaat. Zodra je een vlek ziet, laat je de vlekverwijderaar een paar minuten intrekken. Daarna mag het de was in. Je zal zien dat er na een korte wasbeurt geen vlek meer is te bekennen. 

En zitten er vlekken op de vloer? Dan kun je je eigen vloerreiniger maken. Wederom met baking soda. Doe een half kopje baking soda in een emmer koud water. Hiermee kun je de vloer dweilen. Daarna doe je de vloer af met schoon water. Let wel op dat deze huishoudtruc niet opgaat voor houten vloeren.

Meer schoonmaaktips? Kijk dan elke maandag naar Eigen Huis & Tuin Lekker Leven. Huishoudexpert Zamarra zorgt dat je huis spik en span wordt. Aflevering(en) terugkijken? Ga naar Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore