Metamorfose

Metamorfose: van saaie tuin naar een multifunctionele buitenkeuken

15 december 2020 17:16

Tot de zomer wachten met een gezellige barbecue? Nee hoor! Tuinman Tom laat zien dat je het hele jaar door kunt barbecueën, zelfs in de winter met een lekker glaasje glühwein of warme chocolademelk erbij. Hij maakt een stoere buitenkeuken waaraan in elk seizoen knus kan worden getafeld. Een droom van Daan en Suzanne komt uit. Laat je inspireren!

Vier jaar geleden kochten Suzanne en Daan een huis in Haarlem. Hoewel het huis er na een fikse verbouwing gezellig uitziet, kun je dit niet van de tuin zeggen. En dat, terwijl ze genoeg ideeën hebben en het juist heerlijk vinden om elk seizoen van hun buitenruimte te genieten. Ze komen er gewoon niet uit. 

Tom gaat ervoor zorgen dat er meer eenheid tussen het interieur en de tuin gaat komen én dat Daan zijn eigen plek krijgt om urenlang te barbecueën. 

Populariteit buiten koken blijft groeien

Tom maakt hartje winter een robuuste buitenkeuken met een kamado barbecue erin. Een bijzondere blikvanger voor in de tuin. Iets wat je in steeds meer Nederlandse tuinen terugziet.

We richten onze buitenruimte graag zo in dat we er het hele jaar door plezier van hebben. Een buitenkeuken waar je aan kan barbecueën en tafelen is daar ideaal voor. En daarbij is het een aanwinst voor mensen die houden van barbecueën. Iets wat zeker voor Suzanne en Daan geldt.

Multifuncitonele buitenkeuken maken

Voor de stoere buitenkeuken gebruikt Tom geschaafd, geschuurd Douglashout. Kwalitatief zeer sterk hout wat in de loop van de tijd een vergrijsde look krijgt. Hij begint met het in elkaar schroeven van het frame.

Hierbij heeft hij ervoor gekozen om de balken haaks te zagen. Wel zo mooi voor het oog. Let er daarbij wel op dat je de schroeven haaks op de zaagsnede erin schroeft. 

Tom's tip: zeker als je de schroeven haaks gaat monteren, is het verstandig om voor te boren. En gaat je boortje iets schuin verlopen als je schuin boort, boor dan eerst een klein stukje recht (haaks op het hout), dan draai je een stuk en boor je verder.

De buitenkeuken wordt zes planken breed. Tom begint van binnenuit te leggen, zodat hij aan de zijkanten mooi uitkomt. Houd altijd een kleine kier tussen de planken open, zodat het hout kan werken. Daarbij laat Tom de planken vijf centimeter aan allebei de kanten oversteken.

Nadat Tom het tafelblad op maat heeft gemaakt, is het tijd om het gat voor de kamado eruit te zagen. Hiervoor meet Tom eerst nauwkeurig de maten op.

Om dit te doen, demonteert hij de twee werkplateaus die aan de kamado vastzitten en haalt hij het barbecuedeel uit de stoere standaard. Op die manier weet hij exact de hoogte en de diameter van het barbecueplateau dat nog in de tafel komt. Om het perfecte gat uit de buitenkeuken te zagen, gebruikt hij geen passer, maar een potlood aan een touwtje en schroef. 

"Bij het maken moet je rekening houden met de volgende punten: de diameter van de kamado en het scharnier van de klep. Daarbij is het belangrijk om het gat ruimer te maken dan de kamado zelf. Zo kun je hem er makkelijk in laten zakken, maar is het hout niet in contact met de kamado."

Het hele jaar door barbecueën

Tom heeft gekozen voor de Grizzly Grills Kamado. Eén waarmee je niet alleen kunt barbecueën, maar ook kunt braden, stoven en zelfs roken. Kenmerkend is het keramische materiaal dat voor een gelijkmatige warmteverdeling zorgt.

Zo kan de kamado tot wel 400°C oplopen en houdt het lang de warmte vast, waardoor smaken perfect behouden blijven. Stel je legt er een stuk vlees op, dan zal het dankzij de extreme warmte snel dichtschroeien.

Het resultaat? Een mals stuk vlees met de ultieme barbecuesmaak van houtvuur. Laat die winterbarbecue maar beginnen!

Wil jij ook zo'n stoere buitenkeuken van Grizzly Grills Large Kamado in de tuin halen en genieten van de pure smaak van barbecueën? Ga naar website de van Welkoop en bekijk het volledige assortiment.

Meer (tuin)inspiratie? Kijk de aflevering terug via Videoland.

Aflevering 77 van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven werd mede mogelijk gemaakt door Welkoop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore