Eigen Huis & Tuin

Metamorfose: van ongezellige hoek naar ideale thuiswerkplek

09 december 2020 17:08 Aangepast: 04 januari 2021 12:24

Kirsten en Alain kochten vorig jaar een huis in Amsterdam. Na een grote verbouwing zijn ze heel blij met het eindresultaat, maar er ontbreekt één belangrijk ding: een goede thuiswerkplek. Klusser Patrick gaat langs voor een metamorfose.

Net als iedereen werken Kirsten en Alain nu veel thuis. Ze balen er daarom des te meer van, dat hun thuiswerkplek nog niet optimaal is. "We zijn heel blij met ons huis, maar op de werkplek willen we meer sfeer en aankleding. We weten alleen niet goed hoe."

Klusser Patrick gaat daarom langs en maakt een ontwerp voor het stel, waarbij het bureau een kwartslag draait. "Hierdoor zit je niet met je gezicht richting de muur en blijf je betrokken bij de rest van het huis."

Voor kleuradvies en styling schakelt Patrick de hulp in van styliste Wendy, die een mooie zandkleur uitkiest, voor zowel het wandmeubel als de muur. "Dit past mooi bij de houten vloer en de rest van de meubels van het huis", zegt Wendy.

Aan de slag

Om de nieuwe werkplek te realiseren, gaan alle oude meubels eruit en maakt Patrick nieuwe meubels. Ook worden beide muren geschilderd. De linkermuur krijgt een zandkleur tot ongeveer 20 centimeter onder het plafond. "Daardoor lijkt het plafond hoger dan het werkelijk is en lijkt de kamer groter."

Op de rechtermuur schildert Patrick een lambrisering. "Dat is een lastig karwei, omdat de lijn die je afzet, kaarsrecht moet zijn. Daarna moet hij ook nog netjes geverfd worden: een priegelkarwei."

Het houtwerk

Het oude bureau maakt plaats voor op maat gemaakt meubel: een uitgebreid bureau, met hangende kast waarin Kirsten en Alain al hun spullen kwijt kunnen. Patrick: "Het wordt niet alleen praktisch, maar ook mooi."

Om het zichzelf wat makkelijker te maken, heeft Patrick het hout voor de meubels op voorhand op maat laten zagen. "Op de millimeter nauwkeurig. Ik hoef het nu alleen nog te controleren en dan kan de kast meteen in elkaar."

Hangende kast

Omdat de kast komt te hangen, moet deze extra sterk gemaakt worden. Alles wordt goed vastgelijmd en geschroefd, zodat de kast goed blijft hangen en ook heel blijft zodra deze zwaarder gewicht draagt.

Patrick kreeg bij zijn hout op maat de keuze voor diverse houtafwerkingen. Hij koos ervoor om de planken voor de kast verstek te laten zagen. "Zo kan ik er straks makkelijker een rand op zetten, die nodig is voor de stevigheid van de planken en het bureau."

Voor speelsheid en diepte in het meubel creëert Patrick met losse latjes een soort '3D-effect'. Dit doet hij met multiplex, omdat je dan de lagen van het hout mooi ziet.

Afwerking

Zodra al het houtwerk hangt en staat, maakt Patrick het geheel af door de meubels te schilderen. Hij kiest voor dezelfde kleur als de wanden, zodat de grote meubels minder opvallen. Ook krijgt de hoek zo een warme en gezellige sfeer. Het bureau maakt Patrick van gegrond mdf: dit kun je aflakken in elke gewenste kleur.

Ook maakt Patrick nog een aantal stekkerdozen in de kast, om het thuiswerken te vergemakkelijken. Alle kabels worden netjes weggewerkt.

Before Before
After After

Eindresultaat

Na het toevoegen van de spullen en diverse accessoires kunnen Kirsten en Alain genieten van een volledig nieuwe, rustige, maar toch gezellige werkplek.

 

Wil jij - net als Patrick - ook voor een klusproject op maat gezaagd houtwerk gebruiken? Ga naar website van CanDo, kies het type materiaal, de vorm en afmetingen en vul deze gegevens in in de handige online tool. Laat het thuis of bij een bouwmarkt bij jou in de buurt afleveren en je kan aan de slag!

Aflevering 71 en 73 van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven worden mede mogelijk gemaakt door CanDo. Meer inspiratie? Kijk de aflevering(en) terug via Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore