Van onze partner Welkoop

Zó maak je een heus winter(voeder)paradijs voor je vogels!

04 december 2020 18:35 Aangepast: 04 december 2020 18:56
Beeld © iStock

Heb je een tuin, dan is het wel zo gezellig als er diverse vogels in je tuin komen. Door te zorgen voor voldoende (en de juiste!) voeding in je tuin, maak je jouw tuin ook in de winter een aantrekkelijke plek voor jouw vliegende vrienden. Tom laat zien hoe je dat het beste doet.

Elke vogel heeft andere behoeftes als het aan komt op voeding. Daarom is het belangrijk dat je varieert in verschillende soorten voer in je tuin. In dit artikel lichten de we verschillende opties uit.

Vetbollen

Het soort voer dat iedereen wel kent, vetbollen. Vooral mezen, spechten, boomklevers en boomkruipers zijn er dol op. 

Noten en zaden

Vrijwel alle vogels houden van noten en zaden, maar sommige vogelsoorten hebben vaak nét een andere voorkeur. Toch is één ding favoriet bij alle vogels: zonnebloempitten.

Meelwormen

Kleine vogels zoals winterkoninkjes, heggenmussen en roodborstjes, houden van meelwormen. Deze insecten zijn een bron van eiwitten en helpen jouw geveerde kameraden de winter wel door.

Vogelpindakaas

Kool- en pimpelmezen vinden naast vetbollen, noten en zaden, ook vogelpindakaas heel erg lekker. Je kunt deze gemakkelijk ophangen in een houder op de door jou gewenste plek. Je kunt variëren in smaak, zo bevat de ene vogelpindakaas veel insecten en de andere bijvoorbeeld veel zaden.

Let op: hang nooit gewone pindakaas op! Hier zit te veel zout in voor de vogels. 

Om het voer in je tuin te zetten, is het handig om voedertafels of voedersilo's te kopen. Hier kun je het voer in doen of op leggen. Ook kun je nestkastjes ophangen om vogels een beschermde en warme plek te bieden tijdens de koude dagen.

De juiste plek vinden

Bij het voeren van vogels is niet alleen variatie in vogelvoer van belang. Ook de plek waar je het strooit of ophangt is belangrijk. 

Boomklevers, boomkruipers en spechten eten bijvoorbeeld graag verticaal. Dit kun je doen door pinda's en zonnebloempitten in een silo te doen en deze op te hangen. Je kunt ook een pindablok ophangen, zie foto hieronder.

Pindablok Pindablok

Winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen zitten graag een beetje beschut als ze eten. Doe voor hun wat meelwormen en strooivoer in een overdekt voerhuisje.

Standaarden

Als je meerdere dingen wil ophangen, kun je een standaard gebruiken. Ook handig als je geen bomen in de tuin hebt. Hang hier bijvoorbeeld een voedersilo met vetbollen, een vetblokhouder of waterschaaltje aan.

Let op: gebruik vetbollen altijd zonder netje. Vogels kunnen daarin verstrikt raken en zo voorkom je ook dat het netje de natuur in waait.

Strooivoer met fruit

Merels en zanglijsters zijn de gezondste vogels van allemaal. Zij houden van strooivoer met fruit erin en willen dit het liefst dichtbij de grond eten. Hiervoor kun je het beste een voederstation met een bakje gebruiken. Strooi daarnaast ook wat tussen het gras om het bakje heen.

Sommige voedersilo's zorgen ervoor dat grote vogels niet bij het eten kunnen, zodat er ook voor kleine vogels altijd genoeg eten overblijft.

Nestkastjes

Nestkastjes zijn er in verschillende groottes én ze hebben ook andere openingen. Een kastje met een klein gaatje is bijvoorbeeld geschikt voor winterkoninkjes. Heb je een nestkastje met een groter gat, dan trekt deze waarschijnlijk koolmezen aan. Een half open kastje is goed voor roodborstjes en merels.

Let op: zorg, als je een nestkastje ophangt, dat de opening niet naar het noorden, oosten of noordoosten richt. Er komt dan te veel wind en regen en zon in. Hang 'm altijd zo'n twee meter van de grond zodat er geen katten bij kunnen en hang ze ook niet te dicht op elkaar, daar houden vogels niet van.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore