Huishouden

Zo verwijder je het laatste stukje kaars uit een kaarsenhouder

01 december 2020 19:23 Aangepast: 03 december 2020 11:40

Kaarsen, toch wel een van dé sfeermakers tijdens de donkere wintermaanden. Zeker als je ze dagelijks brandt, ben je voor je het weet toe aan een nieuwe kaars. Alleen hoe verwijder je die laatste bijna-opgebrande kaarsresten in een kaarshouder of op een kandelaar? Helpen we je bij! Als je het eenmaal weet, hoef je je er nooit meer aan te ergeren en trek je de resten kaars er zo uit.

Zo voorkom je vastplakkende kaarsresten 

En jawel hoor, het stompje van de kaars zit weer eens vast in de kaarshouder of op de kandelaar. Herkenbaar? Voortaan geen gepruts meer met mesjes of ander grof geschut om het eruit te halen. De volgende keer dat je een nieuwe kaars aansteekt, spuit of smeer je de onderkant van de kaars eerst met een vettig middel in, zoals bakspray of vaseline. Zodra de kaars bijna is opgebrand, kan je het restant heel makkelijk via de lont eruit- of lostrekken.

 

Zo verwijder je kaarsresten van een kaarsenhouder

En wat nu als je momenteel nog een restje van een kaars in de kaarsenhouder of op je kandelaar hebt zitten? Ook daar hebben we een paar praktische tips voor:

1: In de vriezer ermee

Als de kaars is afgekoeld, kun je de kaarshouder of kandelaar met kaarsresten in de vriezer stoppen. Laat het daar voor een aantal uur. Je zal merken dat de ijskoude omgeving ervoor zorgt dat het kaarsvet krimpt en makkelijk loskomt. Eén simpele handeling en je kaarshouder en/of kandelaar is weer kaarsvetvrij.

 

 

2: Kokend water in kaarsenhouder

Soms krijg je de grote delen kaarsvet wel makkelijk verwijderd alleen blijven er nog van die kleine restjes over. Ook die kun je makkelijk en zonder gepulk verwijderen:

  • Giet kokend water tot net onder de bovenrand van het glaswerk. Je zult zien dat het kaarsvet smelt en naar boven komt drijven. Laat het water z'n werk doen, totdat het is afgekoeld. Zodra dit het geval is, kun je stukken kaarsvet in één keer loshalen. Toch nog niet helemaal schoon? Herhaal deze huishoudtruc dan nog een keer (of twee) net zolang, totdat het kaarsvetvrij is. 
  • Zodra dit is gelukt, kun je de kaarsenhouder bijvoorbeeld met een drupje afwasmiddel ontvetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore