Aan de boen

8 tips hoe je snel en makkelijk de binnenkant van je auto schoonmaakt

30 november 2020 17:12
Beeld © iStockPhoto

Regelmatig haal je je auto door de wasstraat. Binnen een paar minuten is je bolide aan de buitenkant weer stralend schoon. Maar eerlijk, neem je ook wel eens de binnenboel mee in die schoonmaakroutine? Huishoudcoach Zamarra geeft 8 makkelijke tips hoe je ook het interieur van de auto snel weer spik en span hebt.

8 tips hoe je de binnenkant van je auto schoonmaakt

Voordat je aan de schoonmaak gaat, is het handig om onderstaand waslijstje aan benodigdheden bij de hand te hebben:

Benodigdheden

  • aantal vuilniszakjes
  • stofzuiger (inclusief hoekjes en gaatjes)
  • schoonmaakazijn met water
  • cockpitspray
  • aantal (microvezel)doekjes
  • geurverfrisser
  • optioneel schuimreiniger (voor bekleding)
  • optioneel: perslucht
Tip: Schoonmaakreiniger kun je heel makkelijk zelf maken. Hoe? Door 50/50 schoonmaakazijn en water te mengen.

1: Bijhouden is tijd besparen

Zamarra's eerste tip: "Des te langer je wacht, des te smeriger het wordt, des te meer werk het is om het schoon te maken. Als je je auto iedere week even een korte schoonmaakbeurt geeft, hoef je niet zo hard te poetsen en bespaart het je aan het einde van de rit tijd!"

2: Opgeruimd staat netjes

Voordat je kan gaan boenen, gooi je eerst al het vuil weg. Neem ook gelijk het dashboardkastje en de deuren mee. Zo kan je straks in een keer alles stoffen en zuigen.

3: Ontvetten met schoonmaakazijn

Met een mengsel van water en schoonmaakazijn kun je goed ontvetten. Maak er de handvatten boven de deuren, eventueel het bijbehorende deel van het plafond, de pook, het stuur, de volumeknop en de deuropeners mee schoon. 

Daarnaast kun je met hetzelfde schoonmaakmiddel de binnenkant van de ramen reinigen. En vergeet ook vooral de achteruitkijkspiegel niet mee te nemen. Het voordeel van schoonmaakazijn is, is dat het streeploos opdroogt. Ideaal!

4: Dashboard schoonmaken

Met een speciale cockpitspray en een (microvezel)doekje kun je het dashboard reinigen. Dit goedje legt een laagje over het dashboard, waardoor het minder snel vies wordt.

Let bij de aanschaf van dit schoonmaakmiddel erop dat je een siliconenvrije variant koopt. Doe je dit niet dan krijg je een vettig laagje over je dashboard, waardoor je juist vuil aantrekt. En daarbij kan het verkleuring veroorzaken. Wil je niet.

Tip: Zamarra kiest voor microvezeldoekjes, omdat deze heel goed vuil opnemen. Veel beter dan katoenen doeken.

5: Moeilijk bereikbare plekken reinigen

Voor de roosters en moeilijk bereikbare hoekjes - die zijn er genoeg in je auto - kun je kiezen voor perslucht. Grote kans dat je dit niet standaard in huis hebt. Geeft niets. Je kan het ook prima doen met wattenstaafjes of een tandenborstel.

6: Vlekken op bekleding verwijderen

Vlekken kun je behandelen met een zogenoemde schuimreiniger. Geen garantie dat ze er ook daadwerkelijk uitgaan, maar niet geschoten is altijd mis. Het wordt er gegarandeerd beter op! Laat het een paar minuten intrekken. Hoelang dit mag zijn, staat op de verpakking van de schuimreiniger. Vervolgens verwijder je het schuim met een (microvezel)doekje.

7: Matjes schoonkloppen

De matjes die je vloerbedekking beschermen, kun je eruit halen. Klop ze uit met een mattenklopper of tegen een boom, en zuig daarna de vloerbedekking onder de matjes schoon.

8: Zorg voor een lekkere geur 

Je auto ruikt weer heerlijk fris. Houd dit vast door een geurverfrisser op één van je roosters te plaatsen. Dit kan je tegenwoordig o.a. in veel supermarkten en huishoudwinkels kopen. 

Wil je huishoudcoach Zamarra liever in actie zien? Kijk het fragment terug via Videoland (aflevering 66).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore