Binnenkijken bij

Binnenkijken bij de boerderij die ooit van Ina's oma was

29 november 2020 18:05 Aangepast: 04 januari 2021 12:25

Ina en Koen droomden jarenlang van een eigen boerderij. In 2011 kwam hun wens uit: de boerderij van Ina's oma in Bathmen stond te koop. Zonder aarzelen gingen ze ervoor, al moest er wel het nodige gebeuren.

Oude boerderij

De boerderij dateert uit 1970 en heeft 150m2 woonoppervlakte, terwijl het perceel maar liefst 2000m2 omvat.Toen ze de boerderij kochten, wist het stel dat er veel moest gebeuren. "We hebben een inspecteur ingeschakeld met veel kennis over boerderijen. Hij had er wel vertrouwen in", zegt Koen.

Dat ze nu in deze boerderij wonen, is vooral voor Ina van grote waarde: "Waar we nu zitten, stonden vroeger de koeien van mijn opa en oma. Mijn opa en oma hebben hier jarenlang geleefd. Dat is toch wel een gekke gedachte, die emotionele waarde met zich meebrengt."

Hier stonden vroeger de koeien Hier stonden vroeger de koeien

Op de begane grond hebben Ina en Koen de badkamer, een toilet en kantoor gemaakt. De eerste verdieping bevat nog twee slaapkamers en een toilet.

Het renoveren begon aan de buitenkant van het huis. Koen: "Toen we de boerderij kochten, zaten er barsten in de stenen. Sommige kon je op en neer bewegen. We hebben ze met vijzels rechtop gezet en ook zijn ze opnieuw gevoegd."

Before Before
Before Before
After After

Uitbouw

Voordat ze de boerderij kochten, stond aan de linkerkant van de boerderij een schuur. Koen en Ina besloten de schuur aan de boerderij vast te maken met een uitbouw, waarin nu een sfeervolle keuken is gevestigd.

Before Before
After After
After After

De woonkamer

Ook in de woonkamer werd veel vernieuwd. Zo zaten er vroeger dichte deuren aan de voorkant van de woonkamer, welke inmiddels zijn vervangen door een glaspui. "Vroeger was hier de deel, waar de trekkers naar binnen kwamen. We hebben nu gekozen voor een glaspui, zodat er meer licht naar binnen komt."

De grote open haard, die zich in het midden van de woonkamer bevond, werd vervangen door een gaskachel.

Before Before
After After
Before Before
After After

Badkamer

De badkamer, die eerst aan de andere kant van het huis gevestigd was, werd verplaatst naar wat voorheen de slaapkamer was. Dat ging niet geheel vlekkeloos. Koen: "Het realiseren van het leidingwerk was een ontzettend grote klus. We wilden graag vloerverwarming, en dat is best ingewikkeld. Ook het tegelen ging niet in één keer goed. Het kostte veel tijd, maar we zijn uiteindelijk heel blij met het resultaat."

Before Before
After After
After After

Van hooizolder naar slaapkamer

Boven werd vroeger het hooi opgeslagen. Tegenwoordig geniet het stel er van een mooie slaapkamer, waar ze na enig sloopwerk gebruik van konden maken. Ina: "De bovenverdieping was niet geïsoleerd en is afgebroken tot het riet zichtbaar werd. We hebben daarna een hele nieuwe indeling gemaakt."

Before Before
After After

Moderne schuur

Verderop op het terrein stond een oude schuur. Koen: "Deze bestond uit asbest en was flink aan vervanging toe." 

Het stel probeerde de schuur eerst om te bouwen naar een modernere schuur, maar toen ze terugkwamen van vakantie was een hele wand omgewaaid. Ina: "Toen besloten we om het grondig aan te pakken en de hele schuur opnieuw neer te zetten. Naast een carport hebben we nu ook een grote veranda, waar we in de zomerdagen heerlijk in de zon zitten."

Before Before
Before Before
After After

Benieuwd naar de hele woning? Bekijk aflevering 65 terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore