Doe het zelf

DIY: vlaggenlijn maken voor Sinterklaas

27 november 2020 19:03

Vandaag gaan we een slinger maken voor de Sinterklaastijd. Een hele gestileerde, zodat je woonkamer er niet direct als een kinderspeelparadijs uit komt te zien…

Dit heb je nodig

  • een lap katoen
  • zwarte acrylverf
  • een rol freezer paper  

1. Overtekenen en uitknippen

Allereerst gaan we het ontwerp overnemen op freezer paper. Dat is een soort dik bakpapier met aan één kant een plastic laagje (de glanzende kant). Dit papier heeft de unieke eigenschap dat je het kunt vast strijken op stof en ook weer gemakkelijk (zonder lijmresten) kunt verwijderen.

'Ik heb een aantal ontwerpen gemaakt op A5 formaat. Gelukkig is het freezer paper een beetje doorzichtig. Leg het met de glanzende kant naar beneden op het ontwerp en trek over met potlood.' legt Rachel uit. 

Nu moeten we het heel precies op de lijn uitknippen. We hebben uiteindelijk zowel de positieve vorm als de restvorm nodig. De grote lijnen uitknippen is eenvoudig, maar die kleine stukjes tussen de steeltjes van de winterpeen, dat is een ander verhaal! Vouw daarvoor het papier dubbel op de lijn en zet daar een knipje in. Vervolgens kun je je schaar door de opening steken en de vorm eruit knippen.

2. Stof scheuren en strijken

Het vlaggetje moet net zo groot zijn als je ontwerp. Gebruik hiervoor een geweven stof van natuurlijk materiaal. Katoen of linnen zijn heel geschikt. Rachel kiest voor eenvoudig ongebleekt katoen, die kun je in iedere stoffenzaak of op de markt vinden.

Leg het ontwerp op de stof, maak een klein knipje aan de rand en scheur. Zo is je vlaggetje altijd recht en krijgt het een mooi rafelrandje. Als je op deze manier twee lapjes op maat hebt gemaakt kun je op de ene de positieve vorm van het ontwerp vast strijken en de negatieve vorm op de andere. Stel het strijkijzer niet te warm in, stand 2 is prima.

3. Tamponeren

Nu gaan we de vlaggetjes tamponeren. Hiervoor kun je elke willekeurige acrylverf gebruiken. Doe een beetje op een schoteltje, knip een stukje van een schuursponsje en doop in de verf. Dep die langs de rand van het freezer paper en zo verder naar buiten, tot alle stukken stof helemaal bedekt zijn.

Dit gaat altijd goed. Doordat het papier aan de stof zit geplakt, kan de verf er niet onderdoor kruipen. Leuk om samen met de kinderen te doen dus! Leg er wel wat onder om je tafel te beschermen.

4. De onthulling

Dit is oh zo spannend: de onthulling van de vlaggetjes door het freezer paper er vanaf te trekken. Elke keer weer een grote verrassing!

Om er een vlaggenlijn van te maken kun je alle lapjes aan een lint naaien. Maar heb je geen naaimachine dan zijn kleine knijpertjes natuurlijk ook heel leuk.

 

Het is inderdaad een ‘koud kunstje’ en toch ziet de slinger er niet knutselig uit. We zijn enthousiast en brainstormen over andere mogelijkheden. Een dierenslinger met zachte pasteltinten voor de babykamer maken tijdens een babyshower? Een mooi cadeau voor oma’s 80e verjaardag in groentinten want daar houdt ze zo van…. Voorlopig inspiratie genoeg!

Wil jij ook zo’n leuke vlaggenlijn maken? Hier vind je een compleet pakket. Op zoek naar meer DIY inspiratie? Volg @koudkunstje op Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore