Ga naar de inhoud
Van onze partner Welkoop

Tips voor het kopen én verzorgen van je kerstboom

Een kerstboom in huis geeft direct een gezellige sfeer. Juist nu we zoveel thuis zijn, mag een kerstboom dit jaar eigenlijk niet ontbreken in huis. Maar welke boom moet je kiezen? Wordt het een fijnspar of een Nordmann? Gezaagd of in pot? In dit artikel geven we een aantal tips voor het uitkiezen van een boom die het beste bij jou past.

Het uitzoeken van de perfecte kersboom kan soms een hele klus zijn. Er zijn veel verschillende soorten en maten. Het hangt helemaal af wat voor ruimte je in je huis hebt, en wat voor een soort je mooi vindt. Zo heb je:

De Nordmann

Eén van de populairste kerstbomen is de Nordmann. Hij is populair vanwege zijn sterke takken, donkergroene zachte naalden en mooie vorm. Een groot voordeel van de Nordmann is dat hij zijn naalden lang behoudt. Scheelt weer opruim werk! 

De Omorika

De Omorika boom heeft een grijs glimmende gloed. Van nature is deze boom wat smaller dan de Nordmann, waardoor hij makkelijker in een kleine woonkamer past. Deze boom wordt ook vaak gebruikt om bij de voordeur te plaatsen.

De Fraseri

De Fraseri boom is vrij nieuw in de markt en ook vrij smal. Dus als je niet veel ruimte in huis hebt, is dit een goede optie. De boom heeft een grillige vorm en is wat blauwer dan de Nordman. De boom behoudt zijn naalden vrij goed en heeft een fijne dennengeur.

De fijnspar

Dit geldt ook voor de fijnspar. Mocht je deze karakteristieke dennengeur ook in huis willen hebben voor kerst dan is de fijnspar zeker een goede optie. Dit is echt de ouderwetse kerstboom van vroeger. Zodat de boom zijn naalden langer vast houd, wordt deze alleen in de pot gekweekt.

Gezaagd of in pot?

Wanneer je de keuze voor het bomenras hebt gemaakt, ben je er nog niet. Vaak krijg je ook nog de keuze of je hem gezaagd of in pot wil. Gezaagde bomen zijn een stuk goedkoper dan bomen in pot, maar hier heb je wel de kans dat ze meer naalden verliezen. Daarbij kun je een boom in pot na afloop van de feestdagen in de tuin planten (en hem een jaar later weer opnieuw versieren). 

De boom in de pot is een kerstboom die als klein plantje in een pot is geplant. Deze kerstboom is dus niet met wortels en al afgehakt, maar in de pot gekweekt. Het voordeel hiervan is dat hij stevig in de pot staat en een sterk wortelstelsel heeft. Ook is de kans groter dat deze in je tuin gaat groeien, dan een kerstboom waar de wortels van zijn afgehakt.

Een hele duurzame manier dus! Je kunt deze boom namelijk tijdens kerst naar binnen halen, en na kerst gewoon weer buiten in je tuin zetten. De boom kan hier wel onder leiden. 

TIP: heb je vorig jaar al een boom in de tuin geplant? Dan kun je hem met kerst weer binnen zetten. Ook kun je ervoor kiezen om ‘m buiten te laten en daar te versieren met lampjes, om sfeer in de tuin te creëren.

Zaagservice

Kies je voor een gezaagde kerstboom? Laat dan nog 3 tot 5 cm van de stam afzagen. Hierdoor kan de kerstboom beter water opnemen. Laat hierbij de bast zo veel mogelijk zitten, deze neemt namelijk water op. Je kunt dit gewoon thuis doen, maar ik je kunt het ook door Welkoop laten doen. Lekker makkelijk.

Ook lekker makkelijk: Welkoop biedt de mogelijkheid de boom voor je in te pakken en in de auto te leggen, zodat je dat zware werk zelf niet hoeft te doen.

Uitgelicht:
Lees meer:
Uitgelicht: de leukste manieren om je tuin kerstklaar te maken

Hoe verzorg je een kerstboom?

Je hebt een kerstboom! En nu? Hoe zorg je ervoor dat de boom mooi blijft tot de kerst (en langer)? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje. 

  • Zet de boom altijd in een standaard met water

  • Als je de standaard vult met water stop dan ook een zakje boomverzorging voeding in het water

  • Behandel een kerstboom als snijbloem; deze hebben ook regelmatig water nodig. De eerste 2 dagen verbruikt de kerstboom echt veel water, dus in de periode de boom veel water geven. Ongeveer een hele gieter vol.

  • Zet je boom niet bij de verwarming. Hierdoor droogt de boom sneller uit

  • Eigenlijk moet je de boom eerst een dag laten acclimatiseren in je schuur of garage. Hier is het vaak namelijk wat koeler als in je woonkamer, en zo is de overgang van koud naar warm voor de boom wat prettiger.

 

Meer kerstboominpiratie? Neem dan eens een kijkje op de website van Welkoop voor alle echte kerstbomen of een kunstkerstboom.