Metamorfose

Metamorfose: van saaie erker naar sfeervolle plek

25 november 2020 17:12

Hester en Tsjip hebben een prachtig jaren 30 stekje in Santpoort-Noord. Na aardig wat geklust te hebben, zitten ze nu alleen nog met hun handen in het haar als het gaat om het sfeervoller maken van de voorkamer. Ons klusteam schiet te hulp!

Vier jaar geleden heeft het jonge stel het huis gekocht, waarna ze het nodige kluswerk hebben verricht. Nu de voorkamer nog. De ruimte die ze het liefst als gezellige woonkamer zouden willen gebruiken.

Uitdagende erker

Hester: "Op zich zijn we heel blij met het glas in lood, maar onder andere de radiator is een doorn in het oog." Om het nog niet te hebben over de raambekleding en de vensterbank waar het stel zich aan ergert.

Radiatorombouw en vensterbank in-1

Zonder te veel ruimte van de huiskamer weg te snoepen, maakt Patrick een radiatorombouw. Eén waarin hij zelfs extra opbergruimte weet te creëren. Ideaal met een kleine spruit!

Hij begint met het secuur opmeten van alle maten. Zodra het inmeten is gedaan, kan het maken van de ombouw beginnen. Patrick werkt vanuit de oude vensterbank. Deze laat hij zitten, omdat het huis netjes is gestuct. Zou hij de vensterbank wel weghalen dan zou hij het stucwerk slopen. Zonde en niet nodig!

Wel repareert hij de oude vensterbank door 'm opnieuw te lakken. En nu hij toch bezig is, neemt Patrick gelijk het volledige kozijn mee. Ga je thuis ook aan het lakken? Schuur dan eerst het oude houtwerk op. Op die manier haal je de oneffenheden weg en zal de lak beter aan de vorige verflaag hechten.

Houtsoort en schroeven

Patrick heeft voor de ombouw gekozen voor MDF. Om te voorkomen dat het hout splijt, boort hij alle gaten eerst voor. Hij heeft gekozen voor deeldraadschroeven, zodat de platen volledig tegen elkaar aan worden gemonteerd. Wel zo strak. 

Tip: Niet zo'n vaste hand? Schaf een schuifmaat aan om af te tekenen. De handige hulp heeft een 'aanslagje' wat je tegen het hout zet. Tekenen maar.

Roosters maken

Om ervoor te zorgen dat de verwarming de warmte kwijt kan, heeft de EH&T-klusman gekozen voor glaslatten. Ze staan al in de grondlak en zijn van meranti gemaakt. Voordeel hiervan is dat het niet splijt of door warmte kromtrekt.

Tip: De ruimte tussen de oude en nieuwe vensterbank vult Patrick niet met kit, maar met plamuur. Zo krijg je het meest strakke resultaat.

Tijd voor sfeer

Dit kan je met een gerust hart overlaten aan styliste Lieke. Om van de ombouw (nog) meer een blikvanger te maken, verft ze niet alles in dezelfde kleur. Geef bijvoorbeeld een open vak een accentkleur. Zo pakt Lieke bijvoorbeeld een tint uit het glas in lood, waardoor ze voor veel contrast in de woonkamer zorgt.

Soms is het lastig om in dezelfde tint accessoires te vinden, terwijl herhaling van kleuren juist mooi is in een interieur. Dit kun je makkelijk oplossen. De styliste verft bijvoorbeeld het binnenblad van een bijzettafeltje in dezelfde kleur als de binnenkant van de radiatorombouw.

Ansichtkaarten ordenen

Hester en Tsjip hadden veel ansichtkaarten door de kamer verspreid liggen. Dit oogt al snel rommelig. Lieke laat zien dat het een heel leuk en opgeruimd effect geeft als je ze - met mooie punaises - bij elkaar op de muur hangt.

Vensterbank inrichten

Wat je vaak ziet als je bij mensen binnengluurt, is dat er twee grote, statige vazen in het midden van de vensterbank staan. Lieke houdt het liever fris. Deze sfeer weet ze te vangen door te werken met meerdere vaasjes (in dezelfde tint) en droogbloemen.

Het resultaat!

Voor Voor
Na Na
Voor Voor
Na Na

Wil je meer klus- en woninginspiratie van Patrick en Lieke? Kijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 61 & 63).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore