Beestenboel

5x waar je bij je kat in de winter extra op moet letten

09 december 2020 20:40 Aangepast: 17 december 2020 14:06
Beeld © iStockphoto

Katten zijn net mensen. De meeste hebben het niet zo op winterkou en blijven als luxepoezen het liefst binnenshuis. Wel zo knus! Toch zijn er genoeg katten die dag in dag uit de wijde wereld intrekken. Zelfs in de winter. Tijd om tips met je te delen over waar extra op te letten bij buiten- én binnenkatten.

Wintertips voor binnenkatten

Je kroelerige binnenkat merkt weinig van temperatuurdalingen. Zodra het buiten kouder is, wordt al snel een zwieper aan de thermostaat gegeven. Warmte, katten houden ervan. Wat je voor je binnenkat in de winter extra kan doen, is zorgen dat er een plekje is waar je kat heerlijk kan cocoonen. Voorkom dat hij op de grond slaapt en creëer het liefst een verhoogde slaapplaats. That's it!

Wintertips voor buitenkatten

En dan de buitenkat. De kat die het liefst buiten gaat spelen, tijgert en erop los jaagt. Stel je hebt zo'n buitenspeler dan kun je hier het best in de winter op letten:

1: Brrr, onderkoeling

In principe kunnen katten met hun dikke wintervacht prima tegen bar winterweer. Ook al geeft hun winterjas goede bescherming, bij een langere periode van vrieskou en nattigheid kan je kat onderkoeld raken. Bovendien is de beharing bij de oren niet dik, waardoor er problemen mee kunnen ontstaan. Haal je kroelkat het liefst dan ook dagelijks bij heel regenachtig, koud weer naar binnen. En twijfel je over de gezondheid? Trek aan de bel bij de dierenarts.

2: Aan het water

Buitenkatten zijn verzot op het drinken uit vijvers en stilstaand water. Alleen is het in de winter vaak bevroren. Dit betekent dat je kattenvriend(in) niet aan de dagelijkse watertax komt. Klinkt redelijk onschuldig, is het niet. Je harige huisgenoot kan last krijgen van een blaasontsteking of constipatie.

Zodra Boris, Luna of Tijger weer thuis is, kun je het best zorgen voor voldoende vers water. Of schaf een waterfontein aan. Deze kun je vaak tot zo'n 2 liter water vullen, en circuleert en filtert continu het water voor poeslief.

3: Vijver afdekken

Katten en vissen, een onlosmakelijk duo. Zodra een kat iets ziet spartelen, gaat het er met z'n grijpgrage pootjes achteraan. Zelfs wanneer er een laagje ijs over je vijver ligt, kunnen ze alsnog een poging willen doen om een vis binnen te hengelen. Alleen de kans is groot - gezien onze Nederlandse winters niet meer zo bar en boos zijn als decennia geleden - dat het ijs niet dik genoeg is en de kat door het ijs zakt. Met als gevolg dat het beestje onderkoeld raakt.

4: Opwarmen onder de motorkap

Je hebt het vast al eens in het nieuws voorbij zien komen dat er tijdens de wintermaanden vaak veel katten overlijden, doordat ze zich onder de warme motorkop of bovenop de autobanden zijn gaan opwarmen. Een gewilde, beschutte slaapplek van buitenkatten. De beestjes zijn zich van geen kwaad bewust. Wees daarom zodra het kwik daalt voorzichtig met het starten van de motor. Geef het liefst even een klap op de motorkap en doe een snelle check langs de banden.

5: Niet likken aan antivries en pekel

Antivries heeft een aantrekkingskracht op katten. Ze vinden het zoete goedje heerlijk, alleen is het puur vergif. Een paar druppels kunnen al fataal zijn.

En pekel? Laat ze hier ook niet aan likken. Bovendien kan het irriterend aan de pootjes zijn. Mocht je een kat hebben die veel de hort op is, controleer dan bij thuiskomst de pootjes en buik en spoel ze (voor de zekerheid) af met lauw water om eventuele pekelresten weg te spoelen.

Extra opletten

Waar baby's en ouderen beter niet te lang aan (vries)kou kunnen worden blootgesteld, geldt hetzelfde voor kittens en senioren katten. Mochten het buitenkatten zijn, houd ze dan bij ijskoude temperaturen liever binnen en zorg voor een tochtvrije, warme plek.

Mocht je met vragen zitten, ga dan vooral niet zelf googelen, maar contact je dierenarts. Zij geven je graag advies op maat, zodat jouw kat vlekkeloos de winter trotseert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

5 tips voor het uitlaten van jouw hond in de winter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore