Kind kan de was doen

6 slimme tips: zo breng je orde in de was van een groot gezin

24 november 2020 17:16
Beeld © iStockphoto

Overvolle wasmanden en door-het-hele-huis-rondslingerende kleding. In de wasruimte van Susanne is het - met dank aan haar vier sportieve jongens plus manlief - dagelijkse kost. Iets wat haar veel onrust bezorgt, want: een chaotisch huis is een onrustig hoofd. Onze opruimcoach Galit helpt met het scheppen van orde in de waschaos.

1: Creëer vier waszones

Susanne merkt dat vooral de schone was zich continu opstapelt. Alles ligt door elkaar heen, waardoor het altijd een grote zoektocht is naar dat ene t-shirt, die ene sportbroek of die ene favoriete wintertrui. Structuur ontbreekt. De eerste tip die Calit geeft, is het creëren van waszones. Eén voor de vuile was, één voor de natte was, één voor de droge was en één voor de gevouwen was. "Zodra je die vier zones hebt gecreëerd, heb je al snel een soepel lopend systeem."

2: Werk met drie wasmanden

Heb je de ruimte in huis, dan kun je het jezelf al makkelijk maken door drie wasmanden in huis te halen: witte, fijne en gekleurde was. Extra bijkomstigheid is dat je altijd genoeg ruimte hebt voor alle was, zodat er geen was gaat rondslingeren.

3: Geef de wasproducten een vaste plek

In principe is het vaak al genoeg om één à twee planken te hebben waar je alle wasmiddelen op kwijt kan. Voor een extra opgeruimde look kun je werken met twee bakjes waarin je het wasgerei stopt. Voordat je die twee inruimt, doe je er slim aan om eens al je producten langs te lopen. Wees eens eerlijk, gebruik je eigenlijk de helft gewoon niet? Maak er iemand anders blij mee!

4: Werk met een wasmand

Klinkt heel eenvoudig, maar toch hebben de meeste huishoudens geen wasmand. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Stop de natte was in de wasmand en breng het naar het wasrek.

5: Hang de droge was direct op

Af en toe wil je even lekker de boel de boel laten en zit je niet op een wasrek vol droge was te wachten. Tóch kan je jezelf er beter gelijk toe zetten. Zo creëer je ruimte voor een volgende was. En zeker wanneer je een groot gezin hebt, kan er zo maar eens een spontane was gedraaid moeten worden.

6: (Was)mand per gezinslid

Om tijd te besparen en het overzicht te houden, stelt Galit voor om voor ieder gezinslid een (was)mand te gebruiken. Zo kun je de gevouwen was direct naar de juiste kamer brengen.

Kind kan de was doen! Nog eens op je gemak kijken hoe Galit het wasproces aanpakt? Kijk het fragment terug via Videoland (aflevering 62).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore