Binnenkijken bij

Binnenkijken bij de mancave van Bas (en meer)

21 november 2020 17:25

Bas en Birgit ontmoetten elkaar in 2012 in Kaapstad. Ruim een jaar geleden kochten ze samen hun eerste woning: een verouderd jaren 40 huis, dat wel een flinke opknapbeurt kon gebruiken. Ze renoveerden het van top tot teen, met behulp van vrienden en familie.

Bas en Birgit moderniseerden de woning volledig. "Sommige oude elementen zijn bewaard gebleven, zoals de tegeltjes op de wc en de deuren."

Voordat ze begonnen, hadden ze beiden geen ervaring met klussen. Omdat Birgits vader potentie zag in het huis, besloten ze het, ondanks de veroudering en mankementen, toch te kopen. Bas: "Je kunt meer dan je denkt."

Uiteindelijk verbouwden de twee het huis van top tot teen. Wél met een klein beetje hulp: "Een aannemer controleerde ons werk af en toe. Als we iets groots gingen doen, keek hij met ons mee: doen we het goed? Is het veilig? Ook kregen we hulp van familie en vrienden om kosten te besparen."

Eerst alles slopen

De verbouwing begon met slopen. Véél slopen. "We hebben twee inloopkasten weggehaald en we wilden een zithoek in de woonkamer. Daar was eerst weinig ruimte vanwege een deur, dus we besloten die deur te verplaatsen. Bij het slopen ontdekten we dat er al een deur in de muur zat op de plek waar we 'm wilden herplaatsen, dus dat kwam goed uit."

Alle deuren kregen een flinke opknapbeurt - en zijn nu allemaal aanwezig in originele staat. "We hebben urenlang geschuurd en geschilderd, maar zijn heel blij met het eindresultaat."

Op de plek waar nu een grote kast pronkt, bevond zich een schouw, die is verwijderd. Hij nam volgens het stel veel ruimte in beslag. Nu de schouw weg is, is de muur glad en kunnen er weer meubels tegenaan staan.

Before Before
After After

De vloer

Ook de vloer werd flink aangepakt. Er zat een kruipruimte onder de oorspronkelijke vloer, welke werd gesloopt en opgevuld met zand, isolatiemateriaal en vloerverwarming. Meerdere zaterdagen offerde het stel (en vrienden!) op voor het opvullen van de vloer, wat uiteindelijk resulteerde tot een mooie, strakke vloer van eikenhout.

Before Before
After After

Keuken

Van alle ruimtes vroeg de keuken om het meeste werk. In de oude keuken stond een grote muur, waardoor de ruimte dicht was. De muur werd weggehaald om meer ruimte te maken.

De granieten vloer werd eruit gehaald, ook dat was geen simpel karwei. Bij het slopen bleek alle elektra bloot te liggen, dus deze werd meteen aangepakt en goed voorbereid voor de nieuwe keuken erin kwam. "Er is ontzettend veel geklust, inmiddels is daar gelukkig niks meer van te zien."

Before Before
After After

Van kinderkamer naar badkamer

De oorspronkelijke badkamer was volgens het stel 'veel te klein', dus deze werd omgebouwd tot een sfeervol toilet.

Omdat ze graag een regendouche wilden, moesten alle leidingen vervangen worden. De oude leidingen konden het niet aan. Er werd een nieuwe cv-ketel geplaatst en toen was daar dan eindelijk de felbegeerde regendouche.

Before Before
After After
Opgeknapte badkamer Opgeknapte badkamer

Mancave voor Bas

De hele zolder werd opnieuw geïsoleerd en ook het verlaagde plafond moest eraan geloven. Het puntdak dat je nu ziet, was niet zichtbaar. De ruimte is nu een grote 'mancave' geworden, zoals Bas en Birgit het noemen. "Ik kijk hier vaak voetbal met vrienden of ga een potje gamen", zegt Bas.

Before Before
After After

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore