Van onze partner Welkoop

Uitgelicht: de leukste manieren om je tuin kerstklaar te maken

20 november 2020 10:53 Aangepast: 20 november 2020 18:41

Het wordt vroeger donker en de feestdagen staan bijna voor de deur: hét perfecte moment om je tuin winter- en kerstklaar te maken. Een gezellig, sfeervol tafereel, waarbij verlichting uiteraard niet mag ontbreken.

Tom laat een aantal manieren zien die jou kunnen helpen je tuin om te toveren tot een winters sfeerparadijs. "Sfeerverlichting maakt dat je ook tijdens de koude en donkere dagen, graag tijd doorbrengt in je tuin."

De fairybell

De fairybell is een echte eyecatcher en ook op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt een fairybell aan je deur hangen, maar ook aan de muur: ideaal als je niet zo veel ruimte hebt. Daarbij ziet 'ie er ook nog eens heel gezellig uit.

Naast een hangbare fairybell, bestaan er ook vrijstaande varianten, bijvoorbeeld in de vorm van een kerstboom. Heb je geen geld, plek of behoefte aan een echte kerstboom? Dan is dit een volwaardige vervanger. Hij kan in de tuin, maar ook op verhardingen. Er zit namelijk een voet aan, waardoor je 'm makkelijk verplaatst. 

De dakgoot

Ook de dakgoot is een populaire plek om verlichting op te hangen. De beste verlichting hiervoor is ijspegelverlichting. Deze valt mooi en sierlijk naar beneden en is ook te gebruiken op bijvoorbeeld de veranda of in huis. Vaak is deze te verkrijgen in zwart of wit, zodat je kunt kiezen wat het mooist bij de achtergrond past. 

TIP: Vanzelfsprekend heeft ook buitenverlichting stroom nodig. Grote kans dat je niet altijd in de buurt van een stopcontact je lichtjes wilt ophangen, gebruik dan een haspel of verlengsnoer. Let daarbij op dat je altijd de snoeren helemaal uitrolt! Zodra er stroom door de snoeren gaat, warmen ze namelijk op en dit kan gevaarlijk zijn in verband met brandveiligheid.

Ledslang

De ledslang wikkel je gemakkelijk om voorwerpen heen, zoals een poort, hekje of pergola. Ook kun je er heel mooi dingen mee afkaderen of omlijsten, zoals een moestuintje of hofje.

Kies, als je de mogelijkheid hebt, altijd voor ledverlichting. Dit verbruikt de minste stroom. Wil je écht energiezuinig doen? Zet er dan ook een timer op zodat de verlichting niet onnodig ook overdag brandt. 

Tuinstekers

Een tuinsteker plant je gemakkelijk in je gazon of in de border van je tuin. Heb je een balkon, terras of kleinere tuin waar geen plek is voor zo'n tuinsteker? Dan kun je 'm ook in de aarde van een mand of plantenpot prikken.

Boomverlichting

Creëer diepte in je tuin door ook hoge voorwerpen uit te lichten met boomverlichting. Daarom werkt het versieren van bijvoorbeeld een boom altijd goed. Het mooist is als je de lichtjes kunt dimmen, aangezien het niet nodig is de hele boom fel te verlichten.

Laatste tip

Heeft dit artikel je geïnspireerd en ben je ook van plan om buitenverlichting te kopen? Er bestaat een verschil tussen binnen- en buitenverlichting, dus check vooraf goed of je echt buitenverlichting in je mandje hebt gelegd. Binnenverlichting is een stuk fragieler en niet altijd waterdicht, dus dat is geen goede match voor buiten. 

Controleer daarbij ook altijd of je aangekochte verlichting CE-gecertificeerd is. Dan weet je altijd of het aan de wettelijke eisen voldoet op het gebied van gezondheid, milieu en veiligheid.

Veel plezier!

Alle tuinverlichting bekijken? Kijk op de website van Welkoop

Aflevering 60 werd mede mogelijk gemaakt door Welkoop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore