Lachen naar het vogeltje

7 tips om mooie natuurfoto's met je mobiele telefoon te maken

18 november 2020 17:20 Aangepast: 26 november 2020 11:53
Beeld © iStockphoto

Massaal trekken we de natuur in om de prachtige herfstkleuren te bewonderen én om ze op de kiek te zetten. We mochten een dag mee op stap met fotograaf Sjoerd Wesselink. Als geen ander weet hij hoe je het perfecte plaatje schiet. En nee, niet met de allernieuwste camera, gewoon met je eigen telefoon.

7 simpele tips om de mooiste natuurfoto's te maken

Zorg dat je lens vrij is van vette vingerafdrukken en dan hup de natuur in. Sjoerd's tips op een rij:

1: Zoek herfstige natuurelementen op

Kom je al banjerend door het bos iets fotogenieks tegen? Mooi! Sjoerd raadt aan om het object vanuit meerdere hoeken te fotograferen. "Probeer te experimenteren met verschillende framingen. En wat je ook kan doen om je foto interessanter te maken, is om op iets op de voorgrond de focus te leggen." Stel je wil een knap herfstblaadje uitlichten, dan tik je op je scherm op het blad, waardoor je camera er automatisch op scherpstelt.

2: Juiste hoek bepalen

Vanuit welke hoek je een voorwerp het best kan fotograferen, is een kwestie van veel hoeken proberen. "Uiteindelijk vind je een hoek die voor jou lekker werkt."

Nog zo'n praktische tip is om op het internet te kijken naar beelden die jou aanspreken. Volg inspirerende fotografen en ga na hoe zij hun (natuur)foto's maken.

3: Beoordeel de lichte tinten in je foto

Probeer bij het maken van de foto goed naar je beeldscherm te kijken. Zijn de 'highlights' - de lichte tinten in je foto - niet té licht? Als dit wel zo is, druk je op je scherm en zie je een soort zonnetje op je scherm verschijnen. Wanneer je hier op klikt en naar boven of beneden sleept, kan je de lichtinval bepalen. Sleep je 'm naar beneden, dan wordt de foto donkerder en vice versa.

*Sjoerd gebruikt hier een iPhone maar deze functie kun je ook op andere telefoons terugvinden. 

4: Standaard app is voldoende

Waar de App Store en Google Play goedgevuld zijn met speciale apps voor de hobby- én professionele fotograaf, houdt Sjoerd het het liefst bij de standaard camera-app op je telefoon. "Je hebt geen fancy apps nodig!"

5: Bekijk online video's

Heb je de smaak lekker te pakken en zou je graag meer praktische tips onder de knie willen krijgen? "Google eens het merk van je telefoon en er zal een wereld vol duizenden video's voor je opengaan. Op die manier kan je continu op een laagdrempelige manier nieuwe dingen bijleren."

6: Foto's bewerken

Op het moment dat je de foto's hebt geschoten, kan je ze op je telefoon bewerken. Klik in je standaard camera app op 'bewerk' en je vindt onderaan alle opties. Van het bepalen van contrast tot extra belichting, en van accenten tot schaduwen.

7: Trek erop uit

Tot slot, kom van die bank af en duik lekker de natuur in. Zeker in deze tijd van het jaar. "In de herfstperiode is er heel veel te vinden om te fotograferen. Als je de mogelijkheid hebt, doe het dan net na zonsopgang of na zonsondergang. Dan heb je namelijk het zachtste licht."

Volg Sjoerd via zijn Instagram-account voor een dosis inspiratie. Liever zijn fotografietips uit de uitzending terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 58 terug op Videoland.

 

Deze aflevering werd opgenomen in het Amsterdamse Bos.

LET OP: in het Amsterdamse Bos mag je niet van de bospaden af het bosvak in om foto’s te maken, zoals in deze aflevering. Hierdoor wordt de flora en fauna te veel verstoord.

Sjoerd aan het fotograferen in Zwitserland, gefotografeerd door Frank van Hulst Sjoerd aan het fotograferen in Zwitserland, gefotografeerd door Frank van Hulst
Bergen in Zwitserland gefotografeerd door Sjoerd Wesselink Bergen in Zwitserland gefotografeerd door Sjoerd Wesselink

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore