Tuinmetamorfose

Tuinmetamorfose: balkon met ambiance én privacy

17 november 2020 17:18 Aangepast: 17 november 2020 17:47

Elvira is heel blij met haar huis en dakterras in Utrecht. Alleen vindt ze het knap lastig om van haar dakterras een gezellige plek te maken. En daarbij wil ze voorkomen dat buren op haar balkon kunnen gluren. Tom weet van deze letterlijk kleine klus een sfeervolle buitenplek mét privacy te maken.

Schutting van bombastisch bamboe

Elvira houdt van een romantische Ibizastijl. Om aan die wens tegemoet te komen, gaat Tom o.a. veel bamboe gebruiken. Hij begint met de schutting.

Aangezien de bestaande railing stevig is, kan Tom eenvoudig de bamboe schuttingen erop monteren. Om alle oneffenheden uit die onderste, bestaande schutting te halen, bevestigt Tom houten balken.

Tip: Zie je zo'n bamboe schutting ook zitten? Zorg er dan wel voor dat je het hout eerst voorboort. Bamboe splijt heel snel. Daarbij kan je schroeven niet te strak aandraaien, dan splijt het dus ook. De oplossing: gebruik net wat meer schroeven dan je normaal zou doen.

Bamboe pergola voor extra privacy

Elvira wil haar provisorische schuttingen en schotten om privacy te creëren uit de tuin verbannen. Tom weet raad en gaat met behulp van een eigengemaakte bamboe pergola voor meer privacy zorgen. 

Wat hij doet, hij maakt eerst een dakframe. Daarna zet hij de losse buizen in elkaar met bouten en moeren. Ook hier weer opletten dat je voorboort én niet te strak aandraait. De uitstekende moeren slijpt hij af met een slijptol. 

Tot slot zet hij het bamboe bouwwerk op hoge bamboepalen (bepaal zelf de hoogte) en bevestigt hij het aan de muur. Tom heeft slagpluggen door de drager gemonteerd, zodat hij letterlijk en figuurlijk muurvast zit.

Douglas houten tuinbakken

Ondanks dat Elvira geen groene vingers heeft, kon Tom het natuurlijk niet laten om bloembakken - van Douglas hout - te maken. Hij heeft voor dit type hout gekozen, omdat het jaren meegaat en in de loop van de jaren mooi vergrijst. En daarbij past het ook qua uitstraling perfect bij het exotische Ibiza.

Tip: Zelf ook zo'n bloembak maken? Vergeet dan de binnenkant niet te bedekken met worteldoek.

Wat ook goed matcht met Ibiza zijn de palmbomen (Chinese waaierpalm) en de eucalyptus die Tom in de bloembakken plaatst. Als echte eyecatcher plant Tom nog een blauwe regen tegen de pergola aan. Deze snelgroeiende plant zal binnen een paar jaar de volledige pergola bedekken. Een mooie, natuurlijke manier om extra privacy op het dakterras te krijgen.

Het resultaat mag er zijn! Nog eens op je gemak kijken hoe Tom de borderbak heeft gemaakt? Kijk het fragment terug via Videoland (aflevering 57).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore