Huishouden

Maandag wasdag: Muffe geuren in je sportkleding? Zo kom je er vanaf!

23 november 2020 07:02
Beeld © iStockphoto

Kleine wasjes, grote wasjes. Herken je dat dat er van die nare niet-weg-te-krijgen geuren in sportkleding blijven zitten? En dat, terwijl je nog zo braaf de zweetkloffies direct in de was doet. Tijd om dat vieze varkentje eens te wassen met deze vijf tips.

5 tips voor een frisse sportwas

Soms zijn er van die huishoudelijke klusjes waarvan je denkt dat je alles doet zoals 'het hoort.' Totdat je je gaat verdiepen in het wassen van sportkleding. Ga met een frisse wind door je sportwasroutine en je bent binnen een mum van tijd af van die onfrisse, muffe geuren.

1: Voorkom een berg sportwas

Heb je jezelf net volledig in het zweet gewerkt, ben je blij dat je op de bank kan ploffen. Welverdiend! Alleen zorg voor die tijd liever nog wel voor je sportwas. Des te langer je je was opgefrommeld links laat liggen, des te langer vieze geuren (en bacteriën!) de kans hebben om je sportwas nóg onfrisser te maken. Wil. Je. Niet. Daarom het advies: hang je sportwas altijd uit en was het op een later moment óf - nog effectiever - gooi het direct de was in.

2: Binnenstebuiten wassen

Geen tip die specifiek voor sportwas opgaat, wel een essentiële. Om er namelijk voor te zorgen dat de wasmachine het vuile klusje perfect kan uitvoeren, doe je er slim aan om je (sport)kleding binnenstebuiten te keren. Mooie bijkomstigheid daarbij is dat de kleuren zo ook beter worden beschermd. Heb je er langer plezier van. Win-win!

3: Wasmiddel met mate

Een verrassende wastip als je het ons vraagt. Waar je namelijk zou denken 'hoe meer wasmiddel, hoe meer mijn sportkleding naar bloemetjes gaat ruiken', gaat die vlieger hier niet op. Hoe dit zit? Als je scheutig bent met wasmiddel is de kans groot dat het zeepsop niet volledig uit je sportkleding kan worden weggespoeld. Er blijven zeepresten achter. En laat dat nu net een waar walhalla voor bacteriën zijn.

4: Wasverzachter, niet doen

Waar je gevoel waarschijnlijk zegt 'doen!', blijkt het tegendeel waar te zijn. Hoe heerlijk zijdezacht je was er ook van wordt, je sportkleding krijgt er geen verfrissende oppepper van. De kledingvezels kunnen er makkelijk door verstopt raken. Daarmee verspert het de weg voor het wasmiddel. Met als gevolg dat de vieze geuren in je sportkleding achterblijven. Liever dus geen wasverzachter.

5: Badderen met azijn

Heb je voorgaande tips geprobeerd, maar blijven die hardnekkige geurtjes maar in de sportkleding zitten? Dan is het tijd voor grover geschut: een azijnbad.

Wat je doet: je legt je sportwas voor een half uur in een (ijs)koud bad inclusief een half kopje azijn. Laat moeder natuur haar truc doen, spoel de sportkleding vervolgens goed af en geef het de 30 graden-wasbeurt die je het normaal ook geeft. Hallo superfrisse sportkleding!

Kind kan de was doen, niet waar?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore