Tuintips

Tuintips van Tom: je planten beschermen tegen de vorst!

13 november 2020 17:14 Aangepast: 16 november 2020 16:38

Hoe bescherm je planten in je (moest)tuin tegen vorst? Tom geeft een aantal tips waarmee jij jouw geliefde groen het beste kunt beschermen!

Grond afdekken

De eerste en één van de beste tips: je grond afdekken. Dit kun je met grondsnippers doen, of met afgevallen blad. Verspreid een dikke laag van één van beiden (of allebei!) door je tuin. Dit is ook meteen een goede mulch-laag. Dit zorgt ervoor dat je grond vruchtbaar wordt en ook krijgt onkruid minder snel de kans om (hoog) te groeien. Ook snoeiafval is functioneel om je grond mee te bedekken tijdens vorst. 

Extra warm jasje

Tijdens écht koude dagen of langere periodes van vorst, moet je sommige plantjes extra beschermen. Een peper- of paprikaplantje is bijvoorbeeld veel kwetsbaarder dan een bloemkool of boerenkool. Dit komt door de suikers die in de plantjes zitten. Suikerwater bevriest bij een lage temperatuur en dan gaat de plant dood.

Wikkel kwetsbare planten daarom in met fleecedoek. Dit is waterdoorlatend en heel licht van gewicht. Zet het doek vast met bijvoorbeeld knijpers. Zo drukt het plantje niet in elkaar als het gaat vriezen, maar is het wel beschermd.

Let op: Bedek je planten nooit met plastic: dat ademt niet en laat geen lucht door, waardoor je plant stikt. 

Tijdelijke oplossing tegen kou

Gaat het om slechts één nachtje overwinteren? Dan kun je ook een emmer over de plant heen zetten. Vergeet deze dan niet de volgende dag weer weg te halen, want anders gaat je plant alsnog dood. 

Boompjes kunnen over het algemeen vrij goed tegen vorst. Is de vorstperiode wat langer, dan is het slim om je boompje in te pakken met een jutenzak, die je vervolgens goed dichtbindt aan de stam. Er bestaan ook speciale plantzakken. Deze zijn gemaakt van fleecedoek.

De onderkant van het boompje kun je inpakken met noppenfolie. Zo blijven ook zijn 'voeten' lekker warm. Dek de bovenkant van de pot af met houtsnippers of bladeren. 

Koop je een boompje nieuw? Doe dan meteen wat noppenfolie aan de binnenkant van de pot. Dan is hij alvast beschermd en hoef je 'm niet ook nog van buitenaf in te pakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore