Huishouden

Ratten als huisdier? Dit wil je over deze sociale beestjes weten

11 november 2020 17:14

Ratten. Bij het gros van de Nederlanders bekend als ongedierte. Maar wist je dat dit intelligente, sociale beestje ook een heel leuk huisdier is? Een sociaal knaagdier waar dierenarts Piet je over bijpraat.

Gezelschapsdieren

Ratten zijn sociale wezens. Het liefst kruipen ze gezellig bij je op schoot en wonen ze samen met andere ratten. Minimaal met z'n tweetjes, maar van grotere groepen worden ze nóg gelukkiger.

Neem je meerdere ratten, dan kan je voor een mannen- en vrouwengroep gaan. Laat je ze van jongs af aan met elkaar opgroeien dan gaat het meestal wel goed tussen beide seksen. Mochten de mannetjes gaan vechten dan kan je de dominante rat laten castreren. Laat je alle ratten castreren of steriliseren dan gaan gemengde groepen sowieso goed samen.

Ratten worden vaak slechts 2 jaar oud. Om te voorkomen dat een rat alleen komt te zitten, adviseert dierenarts Piet om altijd voor minimaal 3 ratten te gaan.

Type huisvesting

Ratten zijn ondernemende, klimgrage knaagdieren. Geef ze lekker de ruimte die ze nodig hebben. Ga voor een groot verblijf van minimaal 1m x 0,5m x 0,75m. En maak het ze vooral lekker uitdagend. Geef ze bijvoorbeeld de mogelijkheid om te graven naar hun eten. Deze knabbelgrage diertjes houden wel van een uitdaging.

En hoe zit het met het 'kleine kamertje?' Kartonsnippers zijn een goede bodembedekking (zeker geen zaagsel gebruiken vanwege hun gevoelige luchtwegen) of zet in een hoekje een heus mini-toilet. Ratten zijn namelijk redelijk zindelijk.

Ondanks dat ratten vaak een ietwat onfris karakter hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Ze zijn erg hygiënisch en halen zichzelf nog vaker door de wasstraat dan een kat.

Verblijf schoonmaken

Reinig regelmatig het hok net als dat je dat bij elk ander knaagdier doet. Mocht je ratten als huisdier overwegen dan heeft dierenarts Piet het volgende advies: "Als je veel agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, waardoor het te sterk voor de knaagdieren gaat ruiken, dan kunnen vooral de mannetjes meer met urine gaan 'markeren.' Kies liever voor een mix van lauwwarm water en schoonmaakazijn."

Op het menu

Ratten zijn alleseters. Ze zijn geen kieskeurige eters en eten in principe wat de pot schaft. Jonge ratten hebben meer eiwitten nodig. In die periode doe je er verstandig aan om speciaal rattenvoer bij de dierenwinkel te kopen. Zijn je ratten uitgegroeid? Dan kan je ze eventueel ook vegetarisch voeden (dan blijken ze zelfs ouder te worden). Voer volwassen ratten ook gerust met verse groenten, fruit en takken. Die laatsten zijn bedoeld om aan de knaagbehoefte tegemoet te komen.

Tip: Ratten zijn dol op graven en doen graag moeite voor de kost. Een zogenoemd graafdoosje waar je voeding in kan stoppen, vinden ze het einde.

APK voor je ratten

Het is belangrijk om regelmatig een check uit te voeren. Dit is waar je op kan letten:

  • Tanden. De snijtanden groeien levenslang door. Het is belangrijk dat die kort en recht zijn afgesleten. Tegelijkertijd kan je het slijmvlies in de mond checken. Dit hoort mooi roze te zijn. Is dit bleek van kleur dan kunnen ze bloedarmoede hebben. Is het geel dan kan dat duiden op leverproblemen. En is het blauw dan zijn er mogelijk zuurstofissues.
  • Ze hebben gevoelige luchtwegen, dus merk je iets aan de ademhaling van je knaagdier of krijgt het beestje een snotneus, breng dan een bezoek aan de dierenarts.
  • De vacht. Deze moet mooi aansluiten. Ze kunnen vlooien en mijten hebben. Check of er geen beestjes, wonden of beschadigingen op de huid te vinden zijn.
  • Tumoren. Bij vrouwtjes ontwikkelen zich op de melklijst vaak tumoren. Voel voorzichtig op de buik, in de okselklieren en bij de achterpootjes of je niets afwijkends opmerkt. Anders doe je er verstandig aan naar de dierenarts te gaan.

Meer informatie over dit sociale huisdier? Verspreid door het land zijn er tal van rattenopvangen waar ze je graag verder bijpraten én waar je zelfs nieuwe huisgenoten kan adopteren.

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore