Doe het zelf

DIY: zelf een haar scrunchie maken

10 november 2020 17:14 Aangepast: 11 november 2020 10:17

In de jaren '80 waren de wokkels heel populair. Nu zijn ze terug van weggeweest en noemen we ze 'scrunchies'. Een funky haarelastiek in alle kleuren en prints die altijd handig is om bij de hand te hebben. En het leuke is, jij kan ze heel makkelijk zelf maken. Creabea Lotte legt uit hoe je dit fashion haaritem zonder naaimachine(!) of veel DIY-ervaring kan maken.

Dit heb je nodig

  • stuk stof
  • spelden
  • liniaal of meetlint
  • naald en draad
  • elastiek (+/- 25 cm)
  • veiligheidsspeld
  • potlood of kleermakerskrijt
  • kartelschaar
  • strijkbout

Stap 1: Stof knippen

Aan de slag! Pak je stukje stof erbij en meet het af. Lotte adviseert om voor een afmeting van 45cm x 15cm te gaan. Knip het stuk uit met een kartelschaar (zo voorkom je rafels).

Wil je liever een kleinere scrunchie dan ga je onder de 15 cm zitten. Wil je juist een grotere scrunchie, maak 'm dan breder dan 15 cm.

Stap 2: Strijken

Leg de 'blanke kant' van je stof boven en vouw van beide zijkanten zo'n 1,5 cm naar binnen. Daarna pak je de strijkbout erbij en strijk je de omgevouwen delen. Let op dat je de uiteinden niet te snel vastpakt. Laat het kort afkoelen.

Is dit gelukt? Vouw het stuk stof dan over de lengte dubbel en stik het bovenste (open) deel met spelden vast.

Stap 3: Aftekenen

Teken op 1,5cm van de bovenrand met krijt of potlood over de volledige lengte streepjes. Wees niet zuinig met je strepen, dit zie je straks namelijk toch niet meer.

Stap 4: Start het stikken

Pak een stuk garen dat drie keer zolang is dan het stuk dat je wil gaan stikken (in dit geval 45cm). Haal het garen door de naald. Lotte heeft een dubbele draad waarbij ze aan het uiteinde een knoop heeft.

Nu ga je het stuk stikken over de lijn die je net hebt getekend. Haal de naald door de stof vanaf de onderkant naar boven, totdat je met het knoopje vastzit.

Breng de naald weer naar beneden op ongeveer een centimeter van het punt waar je naald net omhoog is gekomen. Nogmaals, houd de lijn die je hebt gezet als leidraad. Haal nu het draad weer opnieuw naar boven op ongeveer een centimeter afstand van waar je naar beneden bent gegaan. Dit is het begin.

Vervolgens ga je een stukje terug met de naald, haal je de draad door het gaatje waar je hiervoor naar beneden bent gegaan. Ga weer omhoog op een centimeter afstand en weer terug door het punt waar je naar beneden bent gegaan.

Eigenlijk ga je dus telkens 2 stappen vooruit om daarna 1 stap terug te zetten. Zo stik je de hele stof van links naar rechts (langs je afgetekende rand) af.

Ben je aan het eindpunt aangekomen? Leg er dan een knoop in of hecht het af, zoals jij het wil.

Stap 5: Binnenstebuiten

Je hebt nu een soort tunnel van stof gemaakt. Met een beetje gefriemel en geschud kun je de stof binnenstebuiten keren. Let er op dat de omgevouwen randjes omgevouwen blijven.

Stap 6: Elastiek plaatsen

Pak het elastiek van zo'n 25cm lang erbij. Prik de veiligheidsspeld door het uiteinde van het elastiek, waardoor het makkelijker wordt om 'm door de 'tunnel' heen te halen. Trek de elastiek door de stof (voorkom dat het gedraaid zit), zodat het elastiek aan beide uiteinden tevoorschijn komt.

Stap 7: Elastiek plaatsen

De laatste stap alweer. Breng de twee uiteinden naar elkaar in de typische scrunchievorm en leg een knoop in de twee elastieken uiteinden. De twee uitsteeksels na de knoop kun je wegknippen.

Daarna schuif je de twee uiteinden over elkaar heen en stik je dit deel aan elkaar vast. Knip het losse einddraadje weg en je scrunchie is klaar om gedragen te worden!

Wil je Lotte liever een keer in bewegend beeld zien hoe zij haar scrunchie met panterprint heeft gemaakt? Kijk dan aflevering 52 terug

 

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore