DIY

DIY: Zo maak je eenvoudig een etui van leer

05 november 2020 17:12

Ben je altijd eindeloos aan het grabbelen in je tas, op zoek naar oortjes, lippenstift of je telefoon? Niet nodig! Margriet laat zien hoe je zelf een handig etuitje maakt om je zaken (weer) op orde te krijgen.

Vanuit haar atelier in Amsterdam maakt Margriet tassen van gered leer. "Gered leer bestaat uit partijen leer die afgekeurd zijn vanwege beschadigingen. Er zitten bijvoorbeeld krassen of oneffenheden op, waardoor grote modehuizen of interieurbedrijven ze niet willen."

Margriet vindt dat zonde, dus koopt ze deze 'beschadigde' stoffen op. "Ik vind het juist leuk om dat leer te gebruiken. De minder mooie delen van het leer gebruik ik aan de binnenkant van mijn tassen."

Etui maken

Vandaag gooit Margriet het roer om en maakt ze in plaats van een tas, een etui. Handig om de spullen in je tas te ordenen, of om los mee te nemen als accessoire.

De etui is eenvoudig thuis na te maken, middels een patroon dat de ontwerpster heeft uitgetekend. Het patroon is samen met andere handige benodigdheden hier te krijgen. Je kunt natuurlijk ook je eigen ontwerp aanhouden en de spullen zelf los kopen, dan kan je ook alleen het patroon kopen.

Benodigdheden:

  • leer
  • 2 geweerknopjes
  • schaar
  • gaatjestang
  • scherp mesje
  • liniaal
  • snijmatje
  • hamer

Maak het patroon klaar

Print de patronen uit en maak ze aan elkaar vast met plakband of tape. 

Zoek vervolgens een mooi plekje op het leer, waar het hele patroon goed op past. Leg je patroon erop en trek met een mesje de lijnen over. Gebruik een liniaal om de lijnen mooi recht te maken. 

Let op: Ga niet helemaal de hoekjes in met je mes. Er bestaat een kans dat je doorschiet en dat is zonde! Zet met de punt van een schaar puntjes in de hoeken die nog gesneden moeten worden. Knip vervolgens van puntje naar puntje.

Prik - nadat je de puntjes in de hoeken hebt gezet - ook de puntjes in het patroon door. Zo ontstaan er kleine gaatjes in het leer. 

Maak een snee, aan de kant waar het patroon een lijn aangeeft. Leg het patroon nog een keer terug op je uitsnede om de hoekjes eruit te knippen. Het smalle stukje dat overblijft, heb je straks nodig om door de snijrand aan de andere kant heen te steken. Dit zorgt dat het tasje goed in elkaar blijft zitten.

Pak de gaatjestang en maak gaatjes op de plekken waar je net met de schaar puntjes hebt gezet. 

Tip: Geen gaatjestang? Perforeer het leer met een spijker en een hamer. Maak het gat groter door er voorzichtig met de punt van een schaar in te steken en deze wat heen en weer te bewegen.

Hamer de naden

Hamer de naden om mooie vouwen te krijgen. Zo wordt het leer plat en blijft het goed in vorm.

Verbind de inkeping en insnede die je in het leer hebt gemaakt, door ze in elkaar te schuiven. Als je zeker wilt zijn dat het vast blijft zitten, kun je er wat secondelijm tussen doen, maar dat is in principe niet nodig. 

Nu de zijkanten van de etui aan elkaar vast zitten, klap je ook de onderste flap naar binnen. Verbind met de geweerknopjes de stukken leer met elkaar. 

Als de etui aan de onderkant dicht is, kun je kleine knipjes zetten in de gaatjes die je eerder maakte. Hiermee kun je straks de klep dicht doen. 

Pak het puntje van je schaar en knip vanuit het gaatje een heel klein stukje in de richting van de binnenkant. Dus níet naar de buitenrand!

Draai de etui om en vouw 'm dicht. Je kunt de etui nu sluiten met de geweerknopjes die je net zelf bevestigd hebt. Het kan een beetje strak aanvoelen, maar dat is juist goed. Anders gaat hij te makkelijk open.

Klaar!

DIY: Etui van leer DIY: Etui van leer

Margriet liet deze DIY zien in aflevering 49. Bekijk de aflevering terug op Videoland. Wil je meer lezen over Monsak? Ga dan naar monsak.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore