Ga naar de inhoud
Huishouden

APK voor je hond, zo doe je een gezondheidscheck bij je viervoeter

In tijden van corona en semi-lockdowns gaan we massaal op zoek naar een nieuwe, harige huisgenoot (of meer). Honden spannen de kroon. Want hoe gezellig zo'n natte neus. Voor dierenarts Piet het moment om je bij te praten over hoe je een APK bij je hond kan doen.

Het liefst pak je wekelijks even een moment samen met je hond om hem of haar te checken. Des te vaker je dit doet, des te meer raakt je hond gewend aan de routine en des te meer zal hij meewerken.

Tegelijkertijd raak jij steeds getrainder en zal je sneller dingen opmerken die niet in de haak zijn. Zo kan je problemen vaak al vroegtijdig ontdekken nog voordat je knuffelbeer ergens last van krijgt.

Zo ziet de APK voor je hond eruit

  • Begin bij het tandvlees. Dit doe je door de bovenlip op te tillen. Het moet er goed roze uitzien. Is het rood, geel of bleek? Breng dan een bezoek aan de dierenarts, want dit is het teken dat het tandvlees van je trouwe viervoeter niet in orde is.

  • Check tegelijkertijd de tanden. Loop de tanden kieskeurig langs en ga na of je geen tandsteen, beschadigingen of roodheid bij de overgang tussen tand en tandvlees ziet. Zie je iets of vertrouw je de huidige tandconditie niet, ook dan is een bezoek aan een deskundige aan te raden.

  • Door naar de poten. Kijk tussen de nagels of er geen klitten of bijzonderheden te zien zijn. Check ook of er geen beschadigingen aan de nagels of voetkussentjes zitten. De voetzolen mogen namelijk niet heel hard of kapot zijn.

  • De vacht. Ga er met een (vlooien)kammetje doorheen om na te gaan of er geen vuil of vlooien in zijn gesetteld. Daarbij hoort de vacht vrij te zijn van schilfers.

  • Vervolgens loop je de oren langs. Ze horen niet rood of gezwollen te zijn. Ruik ook even, de oren mogen namelijk niet stinken. Zie je veel oorsmeer, dan kan je dit zelf schoonmaken. Dat doe je met een oorcleaner.

Let op: Gebruik vooral geen wattenstaafjes, daarmee stamp je het oorsmeer eigenlijk alleen maar meer de oorbuis in.

Heeft de hond er geen last van en er is ook niet veel smeer aanwezig, laat dan de oorcleaner voor wat 'ie is. Klappert je hond veel met z'n oren en / of ruikt het oorsmeer, doe het dan wel. Op die manier kan je een oorontsteking voorkomen.

  • Nu je toch lekker bezig bent, controleer gelijk de ademhaling. Ademt hij rustig? En maakt zijn ademhaling geen 'gek' geluid? Mocht je het niet vertrouwen, bezoek dan voor de zekerheid de deskundige.

  • En tot slot, de neus van je 'natte neus.' Ondanks dat het niet veel zegt over de gezondheid van je hond, kan je 'm beter wel meenemen in je gezondheidscheck. Ga na of 'ie niet droog of gebarsten is. Bovendien wil je geen (stinkende) afscheiding of pigmentverlies bespeuren. Anders even naar de dierenarts.

Zo'n APK-keuring van je hond moet vooral een leuk contact- en knuffelmoment samen met je hond zijn. Doet 'ie het goed, beloon 'm dan zeker met iets lekkers.

Wil je zien hoe huisarts Piet de gezondheidscheck bij levende knuffelbeer Jack uitvoert? Kijk het fragment terug via Videoland (Eigen Huis & Tuin Lekker Leven | Aflevering 2)