Tuinmetamorfose

Tuinmetamorfose: beschutte borderbank vol gezellige groenblijvers

03 november 2020 17:23

Gijs en Evelien uit Oisterwijk hebben in principe een prima tuin. De basis staat als een huis. Alleen zouden ze graag wat extra knusheid en privacy willen toevoegen. Daar gaat onze Tom voor zorgen.

Het Brabantse koppel heeft de afgelopen jaren al best wat van hun tuin weten te maken. Het kindvriendelijke ietwat saaie fundament staat. Nu willen ze uit één hoek meer gaan halen.

Over een stel groene vingers beschikken ze beiden - naar eigen zeggen - niet en daarbij weten ze simpelweg niet wat ze met de hoek kunnen. Wel hebben ze twee eisen: (1) het mag een knusse spot worden om te genieten van de zon en (2) ze willen wat meer privacy en groen in dit deel van de tuin.

Handen uit de mouwen

Tom gaat ze helpen en maakt een bank vol planten. Hij vindt het zonde om te veel speelruimte van de kids in te nemen, dus haalt hij een strook tegels weg en maakt 'ie een deel van het terras net wat groter. Graven, spitten en tegels verleggen dus.

Frame borderba(n)k maken

Aangezien Gijs en Evelien van strakke lijnen en robuuste vormen houden, maakt Tom de zogenoemde borderba(n)k van zware eiken houten balken (van 20x12 cm.) Om 'm niet te laten verzakken, legt 'ie eerst een kleine fundering aan van de overgebleven afsluitbalken. 

Tip: Tom gebruikt nieuwe eiken bielzen. Wat ook leuk is, zijn oude spoorbielzen. Via het internet zijn ze vrij makkelijk te vinden.

Hij koppelt de houten balken aan elkaar met stukken op maat gemaakt dunner hout. En in de hoeken gebruikt Tom balkjes voor een strak en sterk geheel.

Borderba(n)k opfleuren

Voordat Tom de bak kan gaan vullen met veel groen, zorgt 'ie eerst dat de hele bak van worteldoek is voorzien. Dit monteert hij heel eenvoudig met dunne spijkers. Daarna is het een kwestie van het geheel vullen met potgrond en veel natuurschoon.

Extra privacy creëren

Om ervoor te zorgen dat Gijs en Evelien meer privacy krijgen, plaatst Tom een Portugese laurier in leivorm. Doordat het een groenblijvende boom is, hebben ze zelfs in de herfst en winter geen last van pottenkijkers. En daarbij groeit deze groenbloeier niet heel hard, waardoor je er jaarlijks weinig snoeiwerk aan hebt.

De tweede vraag aan Tom was om meer gezelligheid en kleur in de tuin aan te brengen. Dit wordt geregeld o.a. door de Japanse roos. Ook deze plant blijft het hele jaar groen, en daarbij komen er prachtige grote rozenachtige bloemen uit. Want ja, het oog wil ook wat.

Om het geheel wat op te lichten plant Tom enkele hortensia's (paniculata 'Limelight'). De eerste tijd heeft 'ie witte bloemen en naarmate ze wat ouder worden, krijgen ze een roze kleur.

Aan de voet van de hortensia's plaatst Tom siergras. Het bloeit in de maanden april en mei. En qua onderhoud is het een aangename gast: het enige wat je hoeft te doen, is eventuele dorre bladeren eruit te knippen.

En tot slot plaatst Tom lavendel! Dit zorgt voor wat extra kleur én een fijne geur, een allemansvriend. 

Extra mini-border

In eerste instantie wilde tuinman Tom het terras iets vergroten, maar bij nader inzien fleurt 'ie de tuin toch nog met een extra mini-border op. En dan zit het er na een lange dag van klussen en tuinieren op. Gijs en Evelien zijn enorm enthousiast over hun nieuwe beschutte plek in de tuin!

 

 

Het resultaat mag er zijn! Nog eens op je gemak kijken hoe Tom de borderbak heeft gemaakt? Kijk het fragment terug via Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore