Scandinavisch interieur

5 basics voor een Scandinavisch interieur

03 november 2020 17:05

Scandinavisch interieur kenmerkt zich door eenvoud. Lichte, neutrale kleuren, strakke lijnen en natuurlijke materialen. In dit artikel geven we 5 tips hoe je zelf thuis zo’n prachtig en modern interieur creëert.

1. Neutrale tinten

De zon gaat in Scandinavië altijd vroeg onder, dus licht is erg belangrijk in huis. Dit uit zich in een meestal wit interieur, met zwarte en grijze accenten. Er wordt zo min mogelijk kleur gebruikt – en indien je dat toch heel graag wilt, ga dan voor frisse pasteltinten in groen, roze of blauw.

2. Kalmte

Zo min mogelijk tierelantijnen. Gebruik grote en opvallende meubels, deze zorgen voor een perfecte moderne, Scandinavische look. Laat sierlijke details achterwege en ga voor strakke, moderne lijnen in de ruimte. Hierdoor houd je het zo ‘clean’ mogelijk en straalt je interieur kalmte uit. Het wit verven van alle muren kan hier ook flink aan bijdragen.

3. Veel hout

Een Scandinavisch interieur zonder hout is ondenkbaar. Op de vloer, wanden, het plafond of verwerkt in accessoires: alles is geschikt voor een houten afwerking. Daarnaast is elke houtsoort geschikt, maar als je het echt licht wilt houden, kun je het beste kiezen voor een lichte houtsoort als beuken-, berken- en essenhout. Als dat geen optie is, kun je ook de planken wit verven.

4. Natuurlijke materialen

Dat Scandinaviërs houden van de natuur, is terug te zien in hun interieurstijl. Naast de lichte en cleane stijl, geven ze met natuurlijke en pure materialen een rustige en warme uitstraling aan een ruimte. Denk aan bijvoorbeeld riet, jute en rotan. Een groot voordeel van natuurlijke materialen is dat ze duurzaam zijn, dus niet belastend voor het milieu.

5. Verlichting

Omdat licht zo'n grote rol speelt, wordt in Scandinavië veel aandacht besteed aan de verlichting in huis. De voorkeur gaat uit naar hanglampen, gloeilampjes en kaarsen: deze zorgen voor sfeer en duurzaam licht.

Tip: In bijna elk Scandinavisch interieur staat een grijze bank. Koop je deze, dan ben je al een heel eind op weg! Makkelijk te combineren met alle soorten materialen en kleuren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore