Wintergazon

Maak je gazon winterklaar in 3, 2, 1..

31 oktober 2020 17:32

Dagen worden korter, natter en kouder. Niet altijd even bevorderlijk voor je gazon. Om ervoor te zorgen dat jouw gazon niet al te veel schade oploopt tijdens de wintermaanden, kun je een paar dingen doen. Lees je mee?

Een goed begin is het halve werk. Wees daarom altijd op tijd met het winterklaar maken van je gazon. Als je voor november begint, weet je zeker dat het goed komt.

Bladeren verwijderen

Verwijder regelmatig bladeren van je gazon. Het liefst één keer per week. Wacht hier niet mee tot alles uit de bomen is gevallen: hierdoor kan zonlicht niet bij het gras komen en blijft je gras vochtig, wat maakt dat het gaat rotten. Je kunt de bladeren eenvoudig verwijderen met een bladblazer, bladzuiger of bladhark.  

Gras maaien

Zolang je gras nog groeit, moet je het blijven maaien. Onze winters worden steeds minder streng, dus zeker tot oktober groeien de meeste gazons tegenwoordig nog wel door.

Maar let op: maai het gras niet te kort. Laat het in de wintermaanden wat langer, want zo heeft de grasplant een grotere weerstand om de winter mee door te komen. Daarbij zal mos hierdoor minder snel groeien. De aangeraden hoogte voor je gras in de wintermaanden is ongeveer 4 centimeter.

"Let op: maai het gras niet te kort!"

Gazon beluchten

Wist je dat het vroege najaar een perfecte periode is om je gazon te beluchten? Wanneer gras veel bewandeld wordt, ontstaan kale plekken. Door de belasting wordt de grond steeds compacter en komt er minder lucht bij de wortels van het gras. De wortels sterven dan af en in plaats daarvan rukt taai onkruid op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Handig! Tips voor het aanleggen, verzorgen en onderhouden van je gazon

Om bovenstaande tegen te gaan kun je – het liefst een dag na een periode van regen – met een spitvork gaatjes in je gazon prikken. Zorg dat deze gaatjes ongeveer 15cm diep zijn en houd steeds een afstand van 15cm aan. Er bestaan schoenen met spijkers speciaal voor dit klusje. Vind je dat ook te veel werk? Dan kun je een elektrische gazonbeluchter gebruiken.

Door deze gaatjes kan er weer lucht bij de wortels komen en gaat je gras weer groeien.

Kalk strooien

Het wordt aangeraden om in de koudste maanden (januari en februari) kalk over je gazon te strooien. Dit zorgt ervoor dat de grond van je gazon over een bepaalde PH-waarde beschikt.

Bij een gunstige PH-waarde kan gras efficiënter meststoffen opnemen. Ook vermindert het de groei van mos en algen in de winter. Kalk werkt doorgaans 10 maanden en zorgt ervoor dat het gazon gedurende het volledige groeiseizoen kan rekenen op een goede werking.

Bonustip

Loop tijdens vorst niet te veel over je gazon. Heeft het gesneeuwd? Laat dit dan lekker liggen en verwijder het vooral niet. Zo voorkom je dat je tijdens het weghalen van de sneeuw schade toebrengt aan je gras. Op naar een mooi en gezond gazon!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore