DIY

DIY: bijzettafeltje van een oude koffer

29 oktober 2020 17:19

Je kent ze wel, van die prachtige oude koffers die op zolder stof staan te happen. Zonde! Alleen wat doe je ermee? Martine maakt er een 'koffertafeltje' van. Een bijzettafel waar je iets op kan zetten, onder kan leggen én iets in kan doen. In slechts 7 stappen legt onze klusheldin je uit hoe je zo'n origineel meubelstuk in elkaar zet. DIY je mee?

Wat je nodig hebt

  • 1 oude koffer
  • 2 roodkoperen buizen (15 mm)
  • messing soldeerfittingen
  • messing bouten
  • messing moeren
  • messing schroeven
  • soldeerfles
  • tin
  • soldeerpasta
  • buigijzer (15 mm)

Optioneel

1 à 2 houten planken (zie stap 5)

Stap 1: Buizen buigen

Begin met het buigen van de buizen. Laat het je niet afschrikken, het lijkt lastiger dan het is. Martine wil na 25 cm een bocht inbouwen. Vervolgens ga je op het breekijzer terugtellen.

Het buigijzer heeft een terugtelmaat van 8,5 cm. Die 8,5 cm teken je terug van het streepje dat je zojuist hebt afgetekend. Dit tweede streepje gaat precies in het buigijzer. En dan is het een kwestie van krachtzetten! Als je ziet dat de koperen buis en het buigijzer gelijk lopen, dan heb je een haakse bocht te pakken. Dit doe je tweemaal, voor twee buizen.

Stap 2: Buizen afsnijden

Om koper af te snijden, gebruik je een speciale pijpensnijder. Snel en makkelijk. Logisch als je zo'n pijpensnijder niet in de schuur hebt liggen. In dat geval kun je gewoon een ijzerzaag gebruiken.

Stap 3: Schuren

Voordat je de roodkoperen buizen gaat solderen, is het belangrijk dat je ze goed opschuurt. Des te beter je dit doet, des te beter het solderen straks gaat.

Stap 4: Solderen

Solderen. Hiervoor heb je een gasfles, soldeerpasta en tin nodig. Tijd om het in elkaar te zetten. Nu is solderen waarschijnlijk niet iets wat je wekelijks doet. Geen zorgen.

Martine geeft de tip om vooral geduld te hebben. Wacht net zolang totdat het heet is en dan loopt de tin er vanzelf in. Zit alles aan elkaar, maak dan gelijk - voordat het is afgekoeld - de koppelingen goed schoon. Je zal zien dat de soldeerpasta nu nog vlekkeloos te verwijderen is.

TIP: Soldeerpasta zorgt ervoor dat beide oppervlakken tijdens het solderen niet oxideren en dat de tin goed en gelijkmatig uitvloeit.

Stap 5: Houten plank(en) oppeppen

Martine maakt er een multifunctioneel koffertafeltje van waar je van alles op, in én onder kan leggen. Denk bijvoorbeeld aan twee mooie oud houten plankjes voor tijdschriften.

Martine vindt het mooi om ze een donkere kleur te geven. Daarom beitst ze de planken en schuurt ze de planken wat op. Doe jij dit ook? Laat het dan wel eerst drogen voordat je met de volgende stap van start gaat.

Stap 6: Plank(en) monteren

Voordat je de planken monteert, is het belangrijk eerst voor te boren. Je wil namelijk niet dat het hout gaat splijten.

Stap 7: Koffer monteren

Tot slot, het monteren van de koffer. Ook hier moet je eerst even voorboren. En klaar is je nieuwe eyecatcher!

Nog niet helemaal duidelijk? Bekijk aflevering 44 nog eens terug op Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore