DIY

DIY: Sfeervolle kast met ingebouwde verlichting

22 oktober 2020 17:04 Aangepast: 04 januari 2021 12:26

Zelf een sfeervolle kast maken. Hoe doe je dat? Nou: met fruitkistjes en verlichting! Martine legt je uit hoe.

Dit heb je nodig:

  • kistjes
  • wieltjes
  • fittingen
  • lampen
  • lasdoos
  • strijkijzersnoer
  • schroeven
  • handgereedschap
  • spijkers & clipjes

Hoe gaat je kast eruitzien?

Met fruitkisten kun je eindeloos variëren. Zet ze rechtop of gedraaid, parallel op elkaar of juist niet. Hierdoor creëer je een speels effect. Bedenk vooraf goed hoe je de kisten op elkaar wilt hebben.

Martine kiest ervoor de kisten horizontaal op elkaar te schroeven. Dit doet ze door de kisten bovenop elkaar te stapelen en met de boormachine in alle hoeken een schroef te draaien.

Basiskast klaar: opleuken maar!

In principe heb je nu een kast, maar sfeervol is deze nog niet. Om dit voor elkaar te krijgen, doe je het volgende:

Pak een strijkijzersnoer en bevestig hier een fitting aan. Dit kan eenvoudig door middel van een simpel ‘foefje’.

Smelt de uiteindes van het snoer met een aansteker, zodat deze niet in de weg zitten. Strip de buitenkant van het snoer en let daarbij goed op dat je de binnenste snoertjes niet beschadigt. Deze binnenste snoertjes strip je daarna ook. Gebruik hiervoor een speciale striptang.  

Steek het snoer door de spijlen van de kist en bevestig de fitting aan het snoer. Check of deze goed vastzit door er even aan te trekken en houd ook in de gaten of de schroefjes niet op het plastic van de kabel rusten (dan werkt je lamp namelijk niet).

Eenmaal de fitting bevestigd, draai je de lamp dicht en ‘strik’ je als het ware het strijkijzersnoer verder door de kast heen.

Indien gewenst, kun je bovenste stappen herhalen en zo meerdere lampen toevoegen aan je kast.

Schroef een lasdoosje aan de onderkant van de kast, om daar de kabels in te verbinden. Zo zorg je dat het veilig is en voorkom je kortsluiting.

Voor extra sfeer monteer je een dimmer aan de lasdoos. Op die manier kun je precies bepalen hoe fel je het licht laat schijnen. 

Verbind de draden met elkaar in de lasdoos. Let hierbij op dat je alle blauwe draden bij elkaar plaatst – en alle bruine draden bij elkaar. Dat kan even puzzelen zijn.

Sluit de lasdoos. De lampen zijn klaar, dus nu kun je beginnen met de wielen. Schroef deze op de hoeken aan één van de uiteindes van de kast.

Draai dimbare ledlampen in de fittingen en test of het werkt!

Styletip: voor meer uitstraling kun je de kisten nog verven of een andere kleur strijkijzersnoer kiezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore