Huishouden

Heb je kippen? Zo kun je zien of ze gezond zijn!

21 oktober 2020 21:56

De kip lijkt van alle vogelsoorten nog het meest op de dinosaurus. Het is een van de oudste huisdieren die we kennen en ze voorzien ons van eieren, veren én vlees.

Piet heeft vandaag Lellie Langpoot meegenomen naar de studio. Deze kip komt uit de legindustrie en is gered door de organisatie Red een Legkip. Legkippen zijn altijd maar één jaar actief en gaan daarna vaak door naar de slacht. Lellie gelukkig niet!

Een kip als huisdier! 

Veel mensen hebben kippen of willen stiekem een kip. Wil jij ook al jaren kippen in de tuin maar ben je er nog niet aan toe gekomen? Dan is het slim om eerst even dit lijstje na te lopen:

 • Een kip heeft veel land nodig, zorg dus voor een grote tuin! Ze ploegen namelijk een vrij groot deel van je tuin om en daar moet plek voor zijn. 
 • Kippen hebben een nachthok nodig
 • Ze moeten op stok kunnen 
 • Ze hebben legnesten nodig
 • Een kip moet lekker kunnen rondscharrelen. Je kunt ook niet te veel kippen op een klein oppervlak hebben, ze hebben hun eigen ruimte nodig. 
 • Eén kip houden is zielig. Neem er minimaal twee. Vier tot vijf is een gezellige hoeveelheid.
 • Let op met een haantje. Daar krijg je natuurlijk bevruchte eitjes van én ze gaan al vroeg in de ochtend op de “alarmstand”. 

Verse eieren

Kippen zijn natuurlijk té gezellig om in je tuin te hebben en de eieren zijn altijd vers.

Wist je dat er wel 400 verschillende soorten kippen zijn? Een industriekip legt gemiddeld één ei per dag. Een sierkip legt wat minder vaak eieren en deze zijn ook kleiner. Je kunt van een sierkip drie tot vier keer per week een eitje verwachten.

Wat eet een kip?

Een kip eet scharrelkorrels en heeft daarnaast ook grid nodig. Dat zijn kiezeltjes die ze in hun kliermaag opnemen om de zaden te kunnen vermalen. Ook is legmeel erg goed voor ze.

Daarnaast kunnen kippen heel goed restafval eten en als je ze echt wilt verwennen dan doe je dat met meelwormen.

De APK bij je kip

Heb je kippen en wil je checken of ze nog gezond zijn, dan kan je hier het beste op letten:

 • De kam en de kin moeten mooi rood/roze zijn. Zijn deze echt veel lichter van kleur dan merk je dat ze bloedarmoede hebben.
 • Het snaveltje kun je checken en ook de binnenkant van de mond. Is het gehemelte mooi symmetrisch dan gaat het goed. Er is een ziekte onder kippen die voor ontstekingen kan zorgen op deze plek, controleer daarom regelmatig. 
 • Voel altijd even aan de “krop”. Dat is de bult die aan de voorkant zit. Daar zitten etensresten die voorweken voor ze door de maag gaan. Dit gebied moet altijd soepel aanvoelen. Is het heel hard, dan hebben ze bijvoorbeeld te veel hooi gegeten en zit het verstopt. Is dat het geval dan moet je echt even langs de dierenarts.
 • Op de huid en onder de veren kun je checken op parasieten. Lopen hier kleine beestjes -vaak luizen of bloedmijten- dan moeten ze daarvoor behandeld worden.
 • De pootjes kun je nakijken. De schubjes hierop moeten mooi aangesloten zijn en ook hier kunnen parasieten tussen gaan zitten. Dan zwellen ze wat meer op en zijn de schubjes niet meer mooi.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore