Huishouden

Zo leer je je kinderen om zelf op te ruimen

19 oktober 2020 17:48

Kinderen, wat kunnen ze een bende maken van het huis. Maar er is goed nieuws! Deze troep kun je namelijk heel goed samen mét je kroost opruimen. Zamarra gaf ons tips.

De tsunami aan rommel, die pakken we even aan en het liefst samen met je kinderen. Je moet het alleen wel echt makkelijk voor ze maken.

Tip 1: rommel maken hoort er natuurlijk bij en is overdag ook toegestaan. Maar het moet duidelijk zijn dat dit over is aan het eind van de dag. Zamarra spreekt daarom met haar kinderen af dat ze aan het begin van de avond met een grote mand door de kamers moeten gaan om al hun spullen zelf te verzamelen en mee te nemen naar hun kamer.

Zo, dat scheelt alvast! Heb je de smaak te pakken? Ze heeft nog een boel andere tips:

Puzzels markeren

Iedereen met puzzelende kinderen weet dat de ene puzzel soms niet te onderscheiden is van de andere en dat kan een boel ergernis opleveren. Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel! Markeer de puzzelstukjes passend bij dezelfde puzzel allemaal met een tekentje op de achterkant.

De ene puzzel krijgt een kruisje, de andere een rondje. Zo kun je ze niet meer door elkaar halen! Ook slim is het om ze in aparte zakjes te bewaren en dan pas in de doos te doen. Valt de doos een keertje om, dan liggen niet meteen alle stukjes door het hele huis.

De lego explosie!

De lego explosie, wie kent hem niet. Al die kleine stukjes over de vloer en één voor één oprapen kost je veel tijd. Maar, wat nou als je het met veger en blik doet? Heb je ze in een mum van tijd allemaal weer terug in de juiste bak. Vinden kinderen ook leuk om te doen.

Losse stukjes klei

Ook voor rondslingerende stukjes klei is een makkelijke oplossing. Leer je kinderen dat ze deze kunnen oprapen met een groter stuk. Werkt niet alleen zo op gladde ondergronden, maar bijvoorbeeld ook op het tapijt.

Vaste plek

Zorg voor vaste plekken in huis. Een kapstok voor jassen en een andere voor tassen. Gouden tip: alles labelen. Verf, kwasten, knutselspullen enz, geef alles een apart mandje en stop het daar ook in. Zo houd je dingen georganiseerd en opgeruimd.

Rondslingerende was…

Sokken op de trap, onderbroeken op het bed, truien op de grond of onder het bed, broeken in de badkamer, pyjama's voor de TV... Was vind je vaak terug op allerlei plekken, behalve in de wasmand.

Tip: hang een basketbalnetje boven de wasmand en het wordt een stuk leuker om alles op te bergen.

Hoe hou je het nou opgeruimd?

Kinderen zijn écht supergoed in staat om zelf hun spullen op te ruimen, maar -vooral als ze wat ouder worden- soms is het volgende vaak een leuke discussie; “wat is dan opgeruimd”?  Wat jij opgeruimd vindt, hoeft je kind niet zo te ervaren en andersom.

Tip van Zamarra: ruim één keer met zijn allen alles op, maak een foto van het eindresultaat en je hebt een referentie om op terug te vallen.

Beloningssysteem

Doen je kinderen goed mee met de klusjes in het huishouden? Beloon ze dan met een sticker op een zelfgemaakte kaart. Is de kaart vol dan krijgen ze wat leuks. Geef ze niet meteen snoep of een cadeautje, maar bijvoorbeeld een klein uitje met zijn tweeën of extra speeltijd op de computer of iPad. Werkt supergoed!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore