Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Weg met die kille eetkamer! Vanaf nu gezellig tafelen

De eettafel is in huis vaak de plek waar je als gezin graag samen zit. Toch is in dit huis in Nieuwegein de eethoek juist een bron van onvrede. Klusser Patrick en styliste Ilse gaan daar verandering in brengen.

In aflevering 38 van EH&T Lekker Leven gaat Patrick langs in Nieuwegein. Hij ziet direct wat het probleem is. Een erg lange, witte muur. Dat maakt de kamer ruimtelijk, maar ook een beetje saai. Daarom kiest Patrick ervoor om een divider te maken. Hierdoor breekt hij de ruimte en is er wel nog genoeg licht in de woning. 

Meer sfeer met lampjes

Styliste Ilse weet als geen ander hoe je sfeer kan aanbrengen in een huis. Zij vraagt Patrick om een lampje te verwijderen in de keuken, zodat het licht een stuk knusser wordt. 

Patrick heeft nog een handige tip hiervoor. Zorg dat je een lijst maakt van welke lichtschakelaar en apparatuur zijn aangesloten op de verschillende groepen. Zo hoef je niet alles uit te zetten en weet je direct welke groep je nodig hebt.

TIP: als je bedrading wegwerkt, is het wel handig als je deze later nog terug kan vinden. Meet daarom eerst nog even op waar de aansluiting zit.

Schilderen voor meer sfeer en warmte

Zo'n lange witte muur zorgt natuurlijk voor veel ruimte maar het ontbreekt hierdoor wel een beetje aan sfeer. Ilse kiest er daarom voor om een deel van de muur te verven in de kleur Mushroom 287 van LAB PAINT. Een warme en volle kleur die direct zorgt voor meer warmte en sfeer. 

Door niet de hele muur te schilderen, breek je de ruimte in tweeën. Maar dan wil je natuurlijk wel een strakke lijn hebben. Meet de lijn goed af met behulp van een waterpas, tape het af en ga vervolgens met een doek over de tape heen. Zo is de tape goed aangedrukt en kan er geen verf meer onder komen. Voor het schilderen van een strakke lijn, hebben we nog een handige tip. Bekijk hem hier.

Patrick schildert ook de achterwand van de keuken. Door het koken komen hier natuurlijk geheid spetters op de muur. Om te voorkomen dat spetters in de muur trekken, brengt Patrick na het opbrengen van de muurverf een speciale transparante wandcoating.

3
Lees ook:
3 onmisbare tips voor tijdens het schilderen

Make-over van de oude eettafel

Ook krijgt de huidige eettafel een make-over. Het is namelijk een goede tafel, hij heeft alleen een kleine opfrisbeurt nodig. Ilse heeft de tafel eerst opgeschuurd en daarna met een matte twee componenten coating.

Hierdoor blijf je het hout goed zien, maar is de tafel wel goed beschermd.  Het bijzonder aan de coatings voor de tafel en muur is dat deze allemaal op waterbasis zijn, hierdoor niet schadelijk voor de gezondheid, snel drogend en heel makkelijk te verwerken. Iedereen kan het!

Het onderstel krijg wel een nieuw kleurtje! Ilse kiest voor een antraciete kleur, tegen het zwart aan. Dit zorgt voor meer contrast en laat het blad nog mooier uitkomen. 

Deze aflevering van EH&T werd mede mogelijk gemaakt door Vestingh.