Ga naar de inhoud
Huishouden

Chinchilla als huisdier? Hier moet je op letten

Piet kwam vandaag langs met twee chinchilla’s. Kan je een chinchilla houden als huisdier? En waar moet je dan op letten? Dierenarts Piet deelt zijn tips!

De chinchilla is niet écht geschikt als huisdier. Ze hebben veel ruimte nodig en ze vinden het helemaal niet fijn als je ze oppakt en knuffelt. Ze zien er heel knuffelbaar uit, maar het zijn eigenlijk meer dieren om naar te kijken dan te knuffelen. 

Overdag slapen chinchilla's en wanneer het donker wordt, worden ze pas actief. Het is een huisdier voor gevorderden en niet voor kinderen. Je moet er lang voor willen zorgen want ze kunnen heel oud worden.

Hoe ziet het verblijf eruit?

Chinchilla’s zijn best stressgevoelig, dus vervoer ze liever niet. Toch doen? Dan werkt een katten vervoersbox prima. Een chinchilla verblijf moet groot zijn, zodat ze veel kunnen bewegen. Minimaal 1 vierkante meter. Ze springen & klimmen, dus je moet ook voldoende de hoogte in.

Chinchilla's baden altijd in een bak met zand. Ze houden hun huid hiermee schoon en halen dode haren weg. Er moet dus altijd een schoon zandbad in het verblijf zijn.

Zelf een APK doen bij een chinchilla

Een APK bij een chinchilla doe je echt door hun gedrag goed in de gaten te houden.

  • Eten ze goed hun hooi? Zo niet dan kan dit duiden op een gebitsprobleem
  • Hele kleine keuteltjes kan duidelijk op een gebits- of darmprobleem
  • Let op dat ze soepel en snel bewegen. Ze klimmen en springen maar maken ook wel eens een misstap, dat kan zelfs een botbreuk geven.
  • Rozijntjes vinden ze erg lekker, daar mogen ze niet te veel van. Je kan ze hier wel tam mee maken en zo controleren.

Waar moet je rekening mee houden?

Een goed verzorgde chinchilla wordt ongeveer tussen de 15 en 20 jaar. Ze leven altijd in koppeltjes en je kan ze niet alleen houden. Als er dus eentje overlijd, moet er een nieuwe bij komen. Denk dus goed na voordat je eraan begint, want je komt er eigenlijk niet meer vanaf.

Een chinchilla kost ongeveer 20 tot 100 euro per dier en je hebt er dus sowieso twee nodig. Als een chinchilla ziek wordt ben je al snel meer dan 100 euro kwijt. Qua verzorging kan je rekenen op twee tientjes per week. 

 

Adopteer!

Als je er klaar voor bent om een chinchilla in huis te nemen, kijk dan altijd eerst bij de opvang. Daar vind je veel chinchilla's waar anderen niet meer voor konden zorgen. 

Dierenarts Piet mocht Arie en Remi even lenen en ze zijn nog beschikbaar ter adoptie! Ze komen van de knaagdierenopvang in Den Haag. Ben je geïnteresseerd? Laat het dan even weten via onze social media kanalen. We helpen je graag op weg.