Doe het zelf

DIY: zo maak je heel makkelijk een laptopstandaard voor thuis

07 oktober 2020 19:25 Aangepast: 09 oktober 2020 09:44

Thuiswerken is voor velen echt het nieuwe normaal. Maar nekpijn en rugklachten daarbij -helaas- ook. Werk je hele dagen op een laptop, dan wordt het de hoogste tijd dat je een laptopstandaard maakt.

Dit heb je nodig:

 • PVC-buis met een diameter van ongeveer 32mm
 • 6 koppelstukjes/ knietjes die precies op de buis passen
 • klein handzaagje
 • heel fijn schuurpapiertje (240 of hoger)
 • meetlint
 • potlood

Eventueel:

 • spuitverf in de gewenste kleur

Stap 1: meten is weten

De eerste stap is het opmeten van je laptop in de breedte en de lengte. Het is namelijk belangrijk dat je de standaard nét iets kleiner maakt dan de maten van je laptop zijn, je wilt namelijk dat de laptop erop rust en er niet doorheen valt.

Deze maten zijn voor iedereen anders, maar we helpen je even met onderstaand voorbeeld:

De laptop van Hugo is 19cm breed x 30cm lang. Omdat je ook knietjes op de rechte delen van de standaard zet, is het slim om daar je maten op aan te passen.

Zo zaagt Hugo voor de lengte van de standaard 1 stuk van 20cm. Bevestig je daar aan twee kanten een knietje op, dan kom je -in totaal- uit op 30cm. Zo heeft je laptop genoeg plek om op te rusten.

De breedte maat is minder cruciaal. Daarvoor heeft hij beide rechte stukjes op 19cm gehouden. Tel je hier de knietjes bij op, dan heb je ruimte genoeg om je laptop neer te zetten.

Stap 2: zagen

Voor de laptop uit het voorbeeld zijn de volgende stukjes gezaagd:

 • 2 korte stukjes van 9cm (deze halen de achterkant van de laptop omhoog en geven je beter zicht)
 • 2 medium stukken van 19 cm voor de zijkant
 • 1 lang stuk van 20cm

Heb je de stukjes op maat gezaagd, schuur dan de scherpe randjes even weg met een schuurpapiertje, dan passen ze zo meteen beter in de knietjes.

Stap 3: in elkaar zetten

Deze DIY is echt heel makkelijk! Wanneer je alle stukjes op maat gezaagd hebt, ben je er al bijna. Om hem goed te monteren, pak je eerst het lange stuk. Bevestig op het uiteinde daarvan 2 knietjes en laat de bochten naar elkaar toe wijzen.

Zet daar vervolgens de 2 kortste stukjes in en schuif nieuwe knietjes eroverheen. Deze knietjes mag je een kwartslag draaien ten opzichte van de vorige.

In deze kniestukjes mogen de laatste 2 buizen, dat zijn degene van -in dit geval- 19cm. Tot slot bevestig je ook daar de laatste knietjes op en die laat je omhoog wijzen.

Kleur kleur kleur

Hugo had de standaard al op voorhand geverfd, zo ziet hij er meteen veel leuker uit. Jij kunt dit ook doen!

Zo zou je hem helemaal zwart kunnen maken voor een industrieel effect, of juist knalroze, groen, of elk stukje een andere kleur en gaan voor een Mondriaan design. De keuze is reuze.

Extra leuk: vorige week was Hugo in de studio om ons alles te vertellen over “hydro dippen” en ook deze techniek kun je op de buizen toepassen. Je leest hier hoe je dat doet!

Wil je gaan voor effen kleuren, doe dat dan zo:

 • Zorg er eerst voor dat je alle stukken -die je van kleur wilt voorzien- met een heel fijn schuurpapiertje een beetje opschuurt, dan hecht de verf beter.  
 • Dan ga je spuiten. Let op: spuitverf gaat natuurlijk alle kanten op! Slim om dit buiten te doen (ook vanwege de geur) én in een grote doos. Zo spuit je niet op de tegels, muren, planten of tuinmeubels. Dat zou zonde zijn..  
 • Laat alle knietjes drogen op een vuilniszak. De rechte stukken kun je over een bezemsteel schuiven waarvan je de uiteindes op twee stoelen legt. Zo drogen ze mooi, egaal op.

Meenemen!

Omdat deze standaard uit verschillende -relatief kleine- onderdelen bestaat, kun je hem makkelijk in en uit elkaar halen en zo in je tas meenemen mocht je op een andere plek werken dan thuis.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore