Doe het zelf

Leuk! Met een takken en bolletjes wol herfstdecoratie maken

06 oktober 2020 14:12

De herfst breekt nu toch echt aan. Tijd om alle felle kleuren en zomerse accessoires in te wisselen voor aardse tinten, warme plaids en kaarsjes. Je kunt natuurlijk het een en ander aanschaffen, maar hoe leuk is het om ook zelf, originele decoratie te maken?

Leuk! We hadden Anne Vellinga in de aflevering die aan de slag ging met het maken van een fleurig takkenboeket met pompons. Wil je zelf ook aan de slag? Dat kan! We hebben alle stappen voor je op een rijtje gezet. 

Dit heb je nodig:

  • Takken (het liefst een oneven aantal)
  • Verfspuitbus in de gewenste kleur
  • Keukenschaar
  • Textielschaar
  • Karton om de pompon malletjes mee te maken
  • Een glas oid om een rondje op het karton te kunnen overtrekken
  • Een pen of potlood
  • Bol(len) wol in de gewenste kleuren

Stap 1:

Heb je mooie takken gevonden in het bos of gewoon uit de tuin, dan kun je ze natuurlijk in deze kleur laten of juist spuiten in een kleur die beter bij je interieur past. Anne koos in de aflevering voor wit, maar je kunt ze natuurlijk ook zwart maken voor een dramatischer effect of juist goud voor de feestdagen.

Let op: spuitverf gaat natuurlijk alle kanten op! Slim om dit buiten te doen (ook vanwege de geur) en in een grote doos. Zo spuit je niet op de tegels, muren, planten of tuinmeubels. 

Zet ze daarna te drogen in een oude vaas of emmer. 

Stap 2:

Teken met een glas een rondje op een stuk karton. Dit is de basis voor je pompon. Hoe groter het rondje, hoe groter de pompon.

Daarna teken je er nog een klein rondje in, zodat het een soort donut wordt. Voor elke pompon heb je 2 dezelfde rondjes nodig.

Ook knip je er nog een uitsparing uit. Op deze manier haal je straks de kartonnetjes makkelijker van de pompons af.

Tip: ben je van plan vaker dit soort decoraties te maken, of eens in de zoveel tijd van kleur te wisselen? Dan kun je misschien slimmer een plastic malletje kopen in de hobbywinkel. 

Stap 3:

Leg de twee kartonnen rondjes op elkaar en wikkel daar de wol in de gewenste kleur omheen. Hoe dikker je wikkelt, hoe voller de pompon wordt.

Probeer wel een stukje bij de randen vandaan te blijven, anders valt dat er later misschien af.

Wikkel de eerste paar keer even strak om het "beginnetje" heen zodat dit niet los kan schieten. Helemaal klaar en tevreden? Maak dan een lusje -door je vinger er tussen te houden- en leg een knoopje in de draad. 

Stap 4:

Is je pompon voor je gevoel dik genoeg en zit het uiteinde goed vast? Gebruik dan je de textielschaar om tussen de kartonnetjes alle draadjes door te knippen. Zo ontstaan er allemaal kleine draadjes! Let dus goed op dat deze er nog mooi omheen blijven zitten. Hoe strakker je hebt gewikkeld, hoe beter het gaat.

Stap 5:

Wanneer je alles doorgeknipt hebt, pak je een nieuw stuk draad. Zorg ervoor dat deze lang genoeg is. Deze draad haal je tussen de kartonnen schijfjes door en zet je stevig vast met wat knoopjes.

Tip: knip de touwtjes hierna nog niet af, je hebt ze later nog nodig. 

Daarna kan je de kartonnetjes weghalen en is de pompon bijna klaar. 

Stap 6:

Nu de kartonnetjes eraf zijn kan je de haren van de pompon goed verdelen. Vaak zie je dan dat de vorm nog niet helemaal egaal is. Knip hem dan ook mooi bij met je textielschaar en schud tussendoor een beetje op.

Stap 7

Als de pompon helemaal naar wens is, knoop je hem heel makkelijk -met de twee lange draden- aan de tak vast op de plek waar je hem hebben wilt. Daarna kan je de uiteindes afknippen.

Leuk!

Gebruik verschillende kleuren en formaten pompons voor een speels en vrolijk geheel. Je kunt ook in een pompon van kleur wisselen voor een bijzonder effect. Succes!

Fotografie

Anne Vellinga

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore