Alles voor in de tuin

Van ongezellige betonjungle naar gezellige voortuin op het zuiden

06 oktober 2020 17:10 Aangepast: 07 oktober 2020 08:59

De voortuin heeft niet voor iedereen prioriteit, maar wat nou als juist die op het zuiden ligt en je daar alle zon krijgt? Carla en Alberto schakelden de hulp van Tom in om de voortuin in één dag knusser en gezellig te maken.

De huidige voortuin is meer een grote “betonnen jungle” dan een gezellige plek om te zitten. Tom gaat daarom aan de slag om deze voortuin een heel stuk groener en gezelliger te maken, zodat ze er in de zomer heerlijk kunnen zitten.  

Veel bestrating

Bestrating in je tuin is leuk als je ervan houdt, maar écht ideaal is het niet altijd. Zo kan regenwater bijvoorbeeld niet goed weglopen als je geen borders of groene vlakken aanbrengt. Tom haalt dan ook een deel van de oude bestrating hier weg. 

Tegels eruit en door

Naja eruit, er komen ook een paar nieuwe voor terug. Zo legt Tom een nieuw voetpad aan van opsluitbanden. Deze donkergrijze tegels geven contrast en meer body aan de tuin. 

Tips van Tom!

Ga je zelf aan de slag met bestrating? Let dan vooral op deze punten:

  • Zorg voor een laag van 15 - 20cm zand die goed is aangetrilt en afgevlakt. Dit is een werkje waar je echt even in moet investeren. Doe je het verkeerd dan kan het regenwater later niet goed weglopen én is de basis van je tuin scheef.
  • Wil je netjes werken, span dan met piketpaaltjes en touw een rechte lijn waar je langs af kunt werken. Deze gebruik je niet alleen als leidraad voor de richting van het pad, maar ook voor de hoogte van het afvlakken van het zandbed.
  • Tom spant het draad op 5cm hoogte (1cm lager dan de hoogte van de tegel, die is 6cm hoog), zo kan zijn waterpas er precies onderdoor en zit hij altijd recht. De bovenkant van het zandbed is zo meteen perfect voor de onderkant van de tegel.
  • Wil je tegels op maat zagen, huur dan bij de bouwmarkt een bandenzaag die je aan kunt sluiten op de waterkraan. Daarmee gaat het heel gemakkelijk!

Borderbak maken

In de lengte van het voetpad legt Tom met dezelfde opsluitbanden een borderbak aan. Nu gebruikt hij de banden alleen rechtop en hij laat ze zo’n 7cm boven het straatwerk uitsteken. Met een touw kun je alles weer begeleiden en ervoor zorgen dat je de banden recht in de grond slaat.

Vervolgens schept hij een groot deel van het oude zand eruit om hem daarna weer op te vullen met verse potgrond.

Tijd voor groen

Tom begint met het planten van een Prunus cerasifera, ook wel de roodbladerige kerstpruim. Deze kerstpruim krijgt in de maanden maart en april supermooie roze bloemetjes én geeft -omdat het een dakboom is- ook flink wat schaduw!

Tip: omdat de boom vrij hoog is plaatst Tom er boompalen omheen voor extra stevigheid bij hevige wind.

Zo plant je een boom

Ga je zelf een boom planten, zeker doen! Maar let er dan op dat je deze net zo diep plant als dat hij bij de kweker in de pot zat. Plant je hem dieper, dan is het niet goed voor de stam en kan deze gaan schimmelen en rotten.

Nog meer!

Tom zet ook de Hydrangea paniculata lime light (pluimhortensia) in de border. Deze kunnen tot zo’n 2,5m hoog worden. Slim is dan ook om ze elk voorjaar terug te snoeien tot 30cm boven de grond. De bloemtrossen zijn wit/groen van kleur en worden in het najaar meer roze.

En ook lampenpoetsersgras gaat erin. Ze worden zo’n 70cm groot en combineren erg mooi met de pluimhortensia’s. Daarnaast zijn ze goed winterhard en blijven ze het hele jaar door mooi.

En dan…

Tijd voor de onthulling. Na één dag hard klussen heeft de tuin een stuk meer groen, contrast en gezelligheid. En door de oude tuinset te vervangen voor een frisse, witte variant oogt het meteen een stuk frisser.

Dat is nog eens anders binnenkomen!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore