Doe het zelf

DIY: voederhuisje van bamboe maken

01 oktober 2020 21:00 Aangepast: 28 oktober 2020 10:24

Nu de herfst is begonnen hebben vogels meer behoefte aan wat vette producten. Onze klusser Martine laat zien hoe je van bamboe een mooi voederhuisje voor vogels maakt.

Dit heb je nodig

  • Bamboe van 13cm, 3cm en 1cm
  • Jute touw
  • Koperdraad
  • Handzaag
  • Schroeftol
  • Decoupeerzaag
  • Los handgereedschap
  • Vogelvoer

Het dak maken

Pak de bamboe van 3cm dik en zaag 40 stukken van 20cm. Dit wordt het dak. Martine heeft express voor bamboe gekozen omdat dit heel lang meegaat en je hier verder niets aan hoeft te doen. Het maken van het huisje is een klusje, maar het resultaat mag er zeker zijn!

40 stukjes klaar? Boor dan -per stokje- 2 gaatjes door de bamboe. Dit doe je aan de zijkanten op ongeveer 3cm van de kant. Let op: leg 4 stokjes nog even aan de kant. Daar komen andere gaatjes in.

Tip: zet de stokjes vast in een werktafel of tussen een bankschroef. Bamboe is rond en glad en glijd tijdens het boren makkelijk weg. Door ze vast te zetten voorkom je dat. Teken ook overal -op dezelfde plek- de gaatjes goed af, zo komen de stokjes mooi onder elkaar te zitten.

Straks rijg je het koperdraad door de gaatjes, maak ze dus niet te groot maar ook niet te klein. 

De laatste vier houtjes krijgen andere gaatjes. Boor het gaatje zoals je bij de rest hebt gedaan, maar boor hem niet helemaal door. Boor dan vervolgens nog een gaatje, haaks op het gaatje dat je net hebt geboord.

Je draait het stukje bamboe dus een kwart slag. Op deze manier zie je de gaatjes  straks niet en wordt het dak een mooi geheel. 

Rijgen!

Tijd om alle stokjes aan elkaar te rijgen. Je maakt twee verschillende rijen van 20 stokjes en sluit boven en onder af met het stokje waarvan de gaatjes haaks op elkaar staan.

Martine gebruikt hier koperdraad voor omdat ijzerdraad sneller gaat roesten. Omdat je dit niet overal kunt kopen, gebruikt Martine elektradraad en haalt ze de 'mantel' eraf. Slim!

Zaag dan drie gelijke stukken van de bamboe van drie centimeter dik. Deze stukken moeten allemaal net zo lang zijn als de rijtjes die net hebt gemaakt.  Deze stukken maak je vast aan de uiteindes van alle kleine stukjes bamboe. Dit zorgt voor stevigheid.

De gaatjes moeten precies uitkomen boven je eerste en laatste stokje. Teken deze dan ook goed af door ze er naast te houden. 

Tot slot plaats zaag je twee stukjes bamboe af die je in de breedte tussen de lange balken kunt knopen. Hier kan het koperdraad in de lengte doorheen en dan knoop je hem vast. Nu is het ontzettend stevig en is je dak (bijna helemaal) af! 

De voederbak maken

De voerbak maak je van de bamboe van 13cm dik. Deze is zo dik en stevig, dit kan je niet zagen. Deze bamboe "klief" je. Dit doe je met een (oud, maar scherp)keukenmes en een hamer. Zet het keukenmes op het bamboe en sla met een hamer het keukenmes er stukje voor stukje doorheen. Op een gegeven moment kan je zelf de bamboe verder uit elkaar trekken.

Let op! Dit kan best gevaarlijk zijn. Zet de bamboe daarom ook goed vast in een werkbank en let op je vingers en het keukenmes!

Je hebt nu twee delen. Een grote en een kleine. Het kleine deel komt bovenop het dak. Zo is het dak mooi afgewerkt. Het grote deel wordt de voederbak. 

Het grote stuk van de bamboe gebruik je voor de voederbak. In de binnenkant zie je dat er al "natuurlijke kamertjes" gevormd zijn. Dit is ideaal voor de verdeling van het eten. Zaag de eventuele uitstekende zijkanten eraf zodat je een mooie voederbak overhoudt die aan beide zijkanten gesloten is. 

Boor dan vier grote gaten (diameter 1cm) in de zijkant van de bak. En zaag twee dunne stokjes op maat die door de gaatjes gaan. Hiervoor gebruik je het bamboe van 1cm dik. 

Zaag dan twee stokjes -in dezelfde lengte van de voederbak- van de 3cm dikke bamboe. Boor ook daar twee gaatjes van 1cm in op dezelfde plek als de grote bak. 

Die worden over de dunnere stokjes heen geduwd. Doe dit aan de linker- en rechterkant. Hier kunnen de vogels op rusten.

Nu is het bakje en het dakje af.

Tot slot knoop je alles met een mooi jute touw aan elkaar. Klaar! Een hele klus maar hier ga je heen lang plezier van hebben. 

WIN-ACTIE GESLOTEN

Win jij liever de voederbak? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en wie weet ben jij de gelukkige winnaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore