Doe het zelf

DIY: Geef je schoenen een make-over met hydro dipping

30 september 2020 18:07 Aangepast: 30 september 2020 18:13

Op internet is het al een enorme trend: hydro dipping! Er worden voetballen, telefoonhoesjes en schoenen in een bak met water en verf ondergedompeld. Maar wat is het? En belangrijker: hoe doe je het zelf?

Hugo liet tijdens de uitzending zien wat hydro dipping is. Je verft je schoenen -in dit geval- door ze onder te dompelen in een bak met water met daarop een laag verf. Door dit op de juiste manier te doen, krijg je verschillende patronen op je schoenen en is iedere schoen uniek! 

Wat heb je nodig?

  • Spuitverf 
  • Aceton 
  • watjes
  • Afplaktape blauw - waterbestendig

Een goede voorbereiding

We snappen dat je niet kan wachten en zo snel mogelijk je schoen wil verven. Maar de voorbereiding is -ook in dit geval- echt heel belangrijk. De verf hecht namelijk niet als je de schoen niet eerst goed hebt ontvet. Doe dit dus eerst tot in de detail. Het zou natuurlijk zonde zijn als jouw kunstwerk af is en je ziet dat de verf loslaat. 

Nog een vervelende en vooral tijdrovende klus is het afplakken. Maar onderschat het niet, dit is zo belangrijk. Hetzelfde geldt voor een muurtje verven. Door het netjes af te plakken is het resultaat tien keer zo mooi.

Let op bij afplakken:

  • Haal de veters uit de schoen
  • Trek een boterhammen zakje over de zool
  • Plak de zijkant van de zool af met steeds maar kleine stukjes tape, die je laat overlappen. Plak zo ook het boterhammen zakje meteen vast.
  • Het witte gedeelte rondom de veters plakt Hugo ook af
  • Uiteraard kun je zelf kiezen welke plekken je wel en niet verder afplakt.

Nu je de schoen helemaal schoon hebt gemaakt en afgeplakt kan je beginnen met het hydro dippen. 

 

Zo doe je het

Hydro dippen kan je het beste buiten doen, want die spuitbussen stinken behoorlijk. Doe je het binnen, gebruik dan even een mondkapje. Trek je handschoenen aan zodat je handen niet vies worden. 

Spuit vervolgens met verschillende kleuren de spuitverf in de bak met water. Spuit om de beurt met de kleuren om zo een patroon te creëren. Je ziet dat er nu een laagje verf op het water komt te liggen.

Je moet wel door blijven gaan, want anders droogt de verf op. Wanneer de bovenste laag helemaal bedekt is met verf, kan je je schoen onderdompelen. 

Kijk even goed waar je de schoen te water laat gaan, dit kan je namelijk maar 1 keer doen. Tip: pak vervolgens de schoen vast bij de zool. Wanneer je je vingers op een plek houdt die geverfd moet worden, komt er geen verf op. 

Begin met de neus van de schoen en breng langzaam de hele schoen onderwater. Schep met je andere hand alle verf aan de kant. Als je naar boven gaat, wil je namelijk geen tweede verflaag erop, want dan is je patroon weg. 

Als het goed is, kan je al heel goed zien hoe het is geworden. Nu heb je alleen wat geduld nodig. De schoen moet goed opdrogen en dat kan soms wel een dag duren. Zet hem ergens veilig aan de kant (bijvoorbeeld op een vuilniszak) en laat de verf rustig drogen. De volgende dag kan je voorzichtig de tape los halen en dan zie je past echt hoe mooi het is geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore