Feng Shui betekent letterlijk ‘wind en water’. Deze stijl vertelt je hoe je -door je huis optimaal in te richten- je welzijn kan verbeteren. Dat klinkt misschien ingewikkeld of duur, maar dat is het dus niet! Deskundige Therese laat zien hoe je met 3 simpele ingrepen per ruimte je huis helemaal Feng Shui maakt…
Wat is Feng Shui
Je hebt vast weleens van Feng Shui gehoord, maar wat is het nou eigenlijk? Feng Shui is een 3000 jaar oude wijsheid die ons helpt om mooie ruimtes te creëren die ook echt goed voelen! Bij Feng Shui gaat het niet om trends of wat je leest in de woonbladen. Het gaat om kijken naar de ruimte en hoe deze jou het beste kan ondersteunen. Hoe maak je bijvoorbeeld van je slaapkamer een rustige plek waar je lekker kan slapen?
Alles wat zich in een kamer bevindt, beïnvloed je. De kleuren in de kamer, het licht en natuurlijk de voorwerpen. Dit gebeurt voor 95% onbewust.
Feng Shui verklaart wat een ruimte met ons doet en leert ons hoe wij ruimtes kunnen inrichten die ons positief beïnvloeden.
5 elementen
Je werkt bij Feng Shui vooral met de 5 elementen: hout, water, metaal, aarde en vuur. Iedere kamer heeft een functie en een element dat daarbij past. Aan de hand van die elementen snap je wat die kamer nodig heeft. Therese van Circle of Home legt uit hoe je dit in je eigen huis kan toepassen.
De entree
De voordeur vormt de scheiding tussen de binnen en de buitenwereld. Het is het eerste wat iemand ziet als hij de deur binnengaat en het laatste als hij het huis uit gaat.
Het element dat hierbij past is metaal, een materiaal dat ons richting en grenzen geeft. Kleuren die hierbij passen zijn pastel, grijs en rustige, natuurlijke kleuren.
3 eenvoudige ingrepen waarmee je zelf deze ruimte Feng Shui maakt zijn:
- Houd het overzichtelijk en opgeruimd. Dit geeft een welkom gevoel. Ruim spullen op en leg jassen weg.
- Maak je entree aantrekkelijk en kies voor een duidelijk naambord.
- Hang geen spiegel direct achter de voordeur. De spiegel weerkaatst de energie. Daarnaast zie je ook meteen jezelf als je binnenkomt wat confronterend is.
- Maak het gezellig, warm en welkom. Dat doe je bijvoorbeeld met een mooie bos bloemen.
Energie in de woonkamer
Je woonkamer is de ruimte waar je gezellig samen met familie of vrienden kan zijn. Een fijne en lichte plek, een prettige ruimte die je energie geeft.
Het element dat hierbij past is hout. Dit materiaal staat onder andere voor onze familierelaties. Het zorgt voor ontwikkeling, levendigheid, groei en verbinding met elkaar. Als het element niet tot zijn recht komt, kan dat leiden tot irritaties.
Kies in de woonkamer voor levendige kleuren zoals groen en lichte tinten blauw. Deze kleuren geven ons namelijk energie.
Met welke 3 eenvoudige ingrepen zou je deze ruimte meer Feng Shui kunnen maken?
- Planten vertegenwoordigen het element hout. Ze geven een fijne energie aan een ruimte. Heb je een donkere hoek in je woonkamer? Zet daar planten neer zodat de hoek tot leven komt.
- Goede verlichting is belangrijk. Voorzie de kamer van meerdere lichtbronnen, ook in de hoeken van een kamer. Dit maakt een kamer ‘ronder’ en meer uitnodigend.
- Zorg dat er voor iedereen een zitplek is, dit draagt bij aan gelijkwaardigheid. Het nodigt uit tot gesprek en sociale contacten.
Rust in de slaapkamer
De slaapkamer vertegenwoordigt het tegenovergestelde element van de woonkamer, metaal. Planten doen het heel goed in de woonkamer omdat ze veel energie geven. In een slaapkamer hoort dat juist niet. Daar is het belangrijk om de energie rustig en sereen te houden. Dat bevordert de nachtrust.
3 ingrepen waarmee je de slaapkamer Feng Shui maakt:
- Haal alles spullen zonder functie weg uit je slaapkamer. Onbewust vragen dit soort voorwerpen om onze aandacht.
- Word je ‘bekeken’ door familiefoto’s, schilderijen, ramen met inkijk? Ook dit kan voor veel onrust zorgen. Als je dus slecht slaapt, kun je proberen dit weg te halen.
- Plaats weinig tot geen planten in je slaapkamer.
De keuken
De keuken is onze belangrijkste bron van energie en vitaliteit. Hier wordt namelijk ons eten bereid. Voor velen is de keuken dan ook het hart van het huis. Als de keuken niet in orde is, heeft dat -soms- een directe invloed op onze gezondheid.
Het element dat past bij de keuken is aarde. Ons voedsel komt hiervandaan en de aarde geeft ons levenskracht. Het is de vaste grond, het fundament voor onze fysieke gezondheid.
De kleuren die hierbij passen zijn alle aardse tinten zoals geel, oker en terra. In een keuken mag geleefd worden. Klinische zwart en witte hoogglans keukens zijn 'trending' op dit moment, maar dit kookt als in een laboratorium. Bourgondische keukens koken lekkerder, daar mag gespat en geknoeid worden.
3 eenvoudige ingrepen waarmee je zelf deze ruimte Feng Shui maakt:
- Zorg voor warmte en gezelligheid. Steek een kaars aan bij het koken. zo'n kaars zorgt direct voor aandacht en sfeer.
- Voorkom afleiding tijdens het koken dus plaats er geen televisie. Jouw energie gaat via het kookproces jou en je gezin voeden. Kook je gestrest? Dan is dat de energie die je meegeeft via de voeding.
- Keuken en voeding is de bron van onze gezondheid. Dus houd de keuken schoon!
Een productieve werkplek
We werken nu meer dan ooit thuis dus dan is het belangrijk dat je wel een fijne plek voor jezelf creëert. Je werkt prettiger en efficiënter in een ruimte die in balans is. Het is niet fijn om te werken daar waar je letterlijk en figuurlijk afgeleid wordt door alles wat er om je heen gebeurt. Maar een werkkamer waar de energie stil staat en er weinig beweging is, leidt niet tot productiviteit.
Het element dat hierbij past is metaal en aarde. Metaal zorgt voor focus en aandacht, aarde voor het fysieke werk. De kleuren die hierbij passen zijn rustige, aardse tinten.
De laatste trends op kantoorgebied zijn kantoortuinen of "open spaces", maar dit werkt heel slecht. Het werkt onrustig en niet productief omdat je -onbewust- continu wordt afgeleid.
3 eenvoudige ingrepen waarmee je zelf deze ruimte Feng Shui maakt:
- Essentieel is de focus en mogelijkheid tot concentratie. Je wil niet te veel afleiding hebben. Wanneer je werkdag erop zit, is het goed om je werkspullen op te ruimen. Anders loopt werk en privé te veel in elkaar over.
- Als het mogelijk is, werk dan op een verdieping. Je overstijgt dan als het ware het dagelijkse leven op de begane grond. Daar is het meestal veel drukker met woonkamer en keuken.
- Werk niet met de rug naar een open deur/ruimte. Dit leidt af en is onrustig. Werk het liefst in een afgesloten ruimte en dus niet aan de keukentafel.
Fotocredits
- Headerfoto Minh Pham via Unsplash
- Foto voordeur Jacob Culp via Unsplash
- Foto woonkamer Beazy via Unsplash
- Foto keuken Gareth Hubbard via Unsplash
- Foto slaapkamer Holly Stratton via Unsplash
- Foto werkkamer Beazy via Unsplash