Huishouden

APK voor je kat? Zo check je het zelf

29 september 2020 18:13 Aangepast: 30 september 2020 14:40

Natuurlijk is het goed om om de zoveel tijd even naar de dierenarts te gaan voor een controle, maar je kan ook zelf een APK'tje doen bij je kat. Dierenarts Piet legt uit hoe je dat doet. 

Ademhaling controleren

Je kan de ademhaling van je kat zelf controleren. De hartslag moet zo'n 20 tot 40 keer per minuut zijn. Als je 15 seconden lang telt en dit keer 4 doet, dan weet je de hartslag. Is de hartslag van je kat meer dan 40 keer per minuut? Dan is er iets aan de hand en moet je hem toch even laten controleren door een dierenarts.  

Nagels checken

Als je kat op een harde ondergrond loopt en je hoort de nagels tikken, dan zijn ze te lang. Deze hoor je namelijk niet te horen als ze aan het wandelen zijn. Tijd om de nagels even af te knippen! 

Hiervoor heb je een speciaal kattennagelschaartje. Let wel op dat je de nagels niet te kort afknipt. Zorg daarnaast ook voor genoeg krabgelegenheid in huis, daar houden katten ook hun nagels kort mee. 

Gebit

Je kunt ook zelf het gebit van je kat checken. Hierbij kan je vooral letten op het tandvlees, dit moet mooi roze zijn. 

Op gewicht blijven

Piet raad aan om een keer in de maand je kat te wegen. Doe dit door een keer met je kat op de weegschaal te gaan staan en een keer zonder. Door het verschil te meten weet je hoeveel je kat weegt. Is je kat aangekomen? Zorg dan dat je minder te eten geeft. Overgewicht bij een kat kan namelijk leiden tot hartproblemen of een evenwichtsstoornis. 

TIP: Wist je dat katten graag hoog zitten? Zorg voor een warme plek en het liefst uitzicht naar buiten. Daar zijn ze dol op. 

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore