Voortuin metamorfose:

Voortuin metamorfose: Van kattenbak naar gezellig zitje

29 september 2020 17:45

Kim woont in een volksbuurtje waar iedereen aan het einde van de dag gezellig in de voortuin zit. Maar haar voortuin wordt vooral gebruikt als kattenbak, door de katten uit de buurt. Tom gaat haar helpen zodat ook zij fijn in de voortuin kan zitten.

In de voortuin van Kim staat een haag die veel te groot is geworden. De tuin is betegeld en er staan twee rieten stoelen. Hoe graag ze ook zou willen, ze zit er eigenlijk nooit. Haar voortuin is namelijk de kattenbak van de buurt en dat ruik je. Tom gaat haar helpen er een mooi plekje van te maken. 

Nieuwe haag plaatsen

Hij begint met het weghalen van de oude haag, deze is te groot en neemt veel plek in beslag. Hij knipt de haag bij de stam af en haalt daarna de wortels weg. Tip: zorg ervoor dat je niet alleen de hoofdwortels weghaalt, maar ook de restwortels verwijderd. De nieuwe haag die geplaatst wordt heeft namelijk wel ruimte nodig om verder te kunnen groeien.

Tom plaatst een nieuwe haag in de voortuin zodat Kim nog wel haar privacy heeft. Hij kiest voor de Kardinaalsmuts (Euonymus). Deze kant & klaar haag groeit tegen een metaalraster aan waardoor de katten ook een stuk minder snel de tuin in kunnen klimmen.

Wanneer je een nieuwe haag plant -of iets anders- zorg dan dat je direct veel water geeft. 

Een podium van vlonders maken 

Dan gaat Tom verder met het opfrissen van de voortuin. Hij kiest ervoor om een podium van vlonders te maken. Zo krijg je direct een andere sfeer en hoef je niet je voortuin opnieuw te betegelen. 

Voordat hij de vlonders plaatst, legt hij eerst de dragers neer. Deze mogen niet meer dan 40cm uit elkaar liggen. Als er teveel ruimte tussen zit, kunnen de planken doorzakken. Daarnaast moet de ondergrond echt vlak blijven anders gaat het podium wiebelen. Zorg er dus voor dat alles waterpas ligt en de balken eronder kaarsrecht liggen. 

Katten vermijden

Met zo'n podium voelt het al direct gezelliger, maar een ander probleem van Kim zijn de buurtkatten die hun behoeften doen in haar voortuin. Ook daar heeft Tom een oplossing voor! Ten eerste vinden katten het fijn om een kuiltje te graven, dus je wil er voor zorgen dat dit bijna niet mogelijk is. Tom voegt daarom cacaodoppen toe want katten houden niet van deze geur. 

Daarnaast zet Tom ook twee grote bloempotten neer. Niet alleen voor de gezelligheid, ook omdat hij hier nog wat plantjes in kan stoppen waar katten niet van houden. Zoals lavendel, siergrassen en de ooievaarsbek, deze geeft namelijk een citroengeur af. 

Met de juiste aankleding is de voortuin van Kim totaal anders geworden. Ze heeft nu echt een fijne plek waar ze kan genieten van de zon. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore