Huishouden

De APK voor je cavia! Dierenarts Piet vertelt ons waar je op moet letten

26 september 2020 18:03

Dierenarts Piet is weer in de studio en Hugo heeft voor de gelegenheid twee van zijn dertien cavia’s meegenomen. Hoogste tijd om eens te checken of ze gezond zijn én of Hugo nog ergens op kan letten.

De cavia komt van origine uit Zuid-Amerika en in Peru staan ze zelfs dagelijks op het menu. Opeten doen wij Nederlanders niet, maar we houden ze wel graag als huisdier! 

Koningin Elisabeth de 1e van Engeland is daar in de 16e eeuw mee begonnen en sindsdien is de olievlek verspreid. Vooral gezinnen met jonge kinderen hebben veel cavia’s. Piet legt daarom uit waar je op kunt letten als je een cavia koopt of er al eentje thuis hebt.

Cavia checklist!

 1. Controleer de pootjes geregeld De pootjes van een cavia zijn heel gevoelig en kunnen snel zweertjes krijgen. Ook mogen de nageltjes niet te ver doorgroeien en moeten de zooltjes mooi roze zijn. Heeft je cavia te lange nageltjes, dan kan je ze knippen met een speciaal schaartje. Doe dat alleen niet té kort, want dan kan het gaan bloeden en dat doet soms pijn. Ook kan de dierenarts het voor je doen. De beste manier: automatisch afslijten door ze lekker veel rond te laten lopen.

   

 2. Let op de vacht Cavia’s kunnen mijten hebben in hun vacht of last hebben schurft en schimmels. Controleer ze daarom geregeld op wondjes en kale plekjes.

   

 3. Het gebit Het gebit van een cavia groeit -net als bij een konijn- een leven lang door. Ongeveer 1mm per week! Het is goed om af en toe de snijtandjes te controleren en te zien of deze kort en recht afgeslepen zijn. Daarnaast groeien ook de kiezen door en ook die wil je kort houden. Dit kan je checken door met je vingers onder de kaak te voelen. Is dit gevoelig bij je cavia of voelt het heel onregelmatig, dan is er iets niet goed en kan je het beste even langs een dierenarts. Lelijke haakjes aan de kiezen kunnen de wangen of hun tong in groeien en dat wil je natuurlijk voorkomen!

TIPS van Piet!

 • Cavia’s willen vooral lekker ruwvoer eten en dat is meteen perfect voor de tandjes. Gras, hooi en grasbrokjes bijvoorbeeld. Daarnaast moet een cavia voldoende vitamine C binnenkrijgen. Dat kan door ze geregeld vers fruit en groenten te laten eten.  
 • Cavia’s zijn sociale dieren. Een cavia in zijn eentje houden is dus echt zielig. Zorg daarom altijd dat je een koppeltje hebt. Twee mannetjes kunnen samen, mits ze jong gecastreerd zijn. Daarnaast is het ook slim om één van de twee in je koppeltje te laten castreren of steriliseren. Deze kleine diertjes kunnen zich nogal snel vermenigvuldigen.  
 • Zeker weten of het een mannetje of een vrouwtje is? Op onderstaande foto heeft Piet een vrouwtje vast. Je ziet dat het geslacht wat “ei-vormig” is. Daarnaast zijn er bij mannetjes ook echt balletjes te zien.

Waar moet je op letten als je ze thuis wilt houden?

 1. Een cavia heeft een vrij groot verblijf nodig. Wil je ze buiten houden? Zorg dan voor een winddicht, droog en geïsoleerd hok.  
 2. Een cavia poept 175x per dag dus het hokje af en toe leegscheppen is niet verkeerd.  
 3. Let altijd op het gedrag van het beestje. Een cavia is een prooidier, de natuur jaagt normaliter op ze. Ze laten slecht hun gebreken zien dus houd goed hun gedrag en geluid in de gaten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld fluiten als de koelkast opengaat. Niet erg! Maar stoppen ze daar ineens mee, dan kan er wat mis zijn en moet je ze laten checken.  
 4. Laat je ze in de tuin lopen? Zorg er dan voor dat vogels ze niet kunnen pakken. In de grote tuin van Hugo is om de zoveel meter een klein kistje of schuilplekje voor ze gemaakt, maar thuis kun je het natuurlijk ook doen met gaas.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore