Doe het zelf

DIY: stawerkplek-standaard maken voor thuis

17 september 2020 17:03 Aangepast: 18 september 2020 14:19

Op kantoor heb jij natuurlijk je eigen bureau, een fijne bureaustoel en een computer. Nu zit je met je laptop aan de keukentafel. Dat is nogal een verschil én vaak niet ergonomisch verantwoord, terwijl het juist heel belangrijk is dat je op houding let. Ook als je thuiswerkt. Daarom maakt Martine zelf een sta-werkplek standaard. 

Wat heb je nodig: 

Stap 1: Op maat zagen

Zoals je ziet, heb je best wat hout nodig. Dit kan je natuurlijk zelf op maat zagen, maar je kunt ook bij de bouwmarkt vragen of ze het voor je op maat kunnen maken. De exacte afmetingen heb je in ieder geval al. 

Stap 2: Sleuven maken

Het eerste deel moet 60x30cm zijn. Hier gaan we vervolgens een sleuf in maken. Dit doe je 5cm van de rand af, want het meubel moet wel stevig zijn. Ook aan de zijkant meet je 5cm van de kant. De sleuf wordt 3cm hoog. Teken de maten op het hout en meet alles nog een tweede keer goed na. 

Nu je alles precies hebt afgemeten en netjes hebt afgetekend, kan je met een speedboor -aan beide uiteindes- een gat boren. Deze gaten zorgen ervoor dat de sleuven mooie, nette rondingen krijgen.

Let op: iedere zaagsnede moet netjes zijn en het liefst zonder splinters. Hiervoor is een trucje: plak schilderstape aan de onder- en bovenkant van de plank, precies over de afgetekende vlakken. Je gebruikt hiervoor schilderstape zodat je je potlood markeringen er nog goed doorheen ziet. 

Tip: Als je gaat boren, leg dan een extra plank "afvalhout" onder je plank, zo boor je nooit in de tafel. Zet deze planken goed aan elkaar vast met lijmklemmen zodat het geheel niet kan verschuiven.

Vervolgens ga je rustig boren. Wanneer je te snel of te hard boort kan het hout verbranden en krijg je zwarte brandvlekken op het hout. Aan weerszijde heb je nu twee nette, ronde gaten. Ze zijn niet alleen mooi in afwerking, ze zijn ook direct het begin voor je decoupeerzaag. Handig!

Tip: Mocht je nou toch wat brandvlekjes hebben, schuur deze dan weg. 

Stap 3: Aflakken

Wanneer je alle vier de stukken hout hebt gezaagd, ga je ze schuren. Zorg ervoor dat je geen nare splinters kan krijgen tijdens je werk.

Wanneer het hout goed is geschuurd, kun je het gaan lakken. We lakken het hout af zodat er niets in kan trekken. Martine kiest voor een blanke lak zodat de kleur van het hout mooi zichtbaar blijft, maar je kunt de plank natuurlijk lakken in elke kleur die je maar wilt of gebruik maken van een mooie beits zodat je deels kleur krijgt en de houtstructuren nog kunt zien.

Stap 4: Nokjes slaan

Als laatste slaan we nog wat nokjes zodat de planken goed op hoogte blijven hangen. 

Deze sta-werkplek standaard is niet alleen handig om mee te werken, hij is ook handig om mee te nemen of op te bergen want je haalt heel makkelijk uit elkaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore