Eigen Huis & Tuin

Make-over: een chillplek voor de kinderen in de tuin

15 september 2020 21:03 Aangepast: 23 september 2020 17:41

Marcel en Cindy willen graag een fijne plek in de tuin voor hun twee dochters. Nu ze wat ouder zijn nemen ze steeds vaker vrienden en vriendinnen mee naar huis om te spelen maar er is niet echt een fijne plek voor ze in de tuin. Ze vragen Tom of hij kan helpen met het creëren van een chillplek voor de kinderen. 

Een border aanleggen

De dochters van Marcel en Cindy krijgen hun eigen plekje in de tuin. Dit maakt Tom door een pergola te plaatsen met daaraan twee hangstoelen en een hangmat. Daarvoor moet Tom als eerst twee balken plaatsen. 

Om de balken te plaatsen, haalt Tom een aantal tegels uit de tuin. De tegels die hij eruit haalt gebruikt hij om een border te maken. Deze keer laat Tom de border boven de andere tegels uitkomen voor een speelser effect in de tuin.

Je kan er ook voor kiezen om de border juist wat lager te doen, dit zorgt er namelijk voor dat het regenwater beter weg kan lopen.

Als je een betontegel gaat doorsnijden dan kan je dat het beste doen met een slijptol met diamantblad. Teken een lijn op de tegel. Deze lijn verdwijnt snel dus zaag hem eerst even voor zodat je weet waar je moet zagen. Zaag hem daarna helemaal door.

TIP: Gebruik water als je tegels gaat slijpen. Dit doe je om het blad te koelen maar ook omdat er veel stof vrij komt. Wanneer het nat is vliegt dit niet zo snel in je gezicht.  

Een pergola maken met twee hangstoelen en een hangmat

Voor de pergola kiest Tom voor twee zware eikenhouten palen. Ze moeten goed verankerd worden omdat er een schommel en een hangmat aan komt te hangen. Zorg er daarom ook voor dat minimaal 1/3de van de paal in de grond staat. 

De paal die je in de grond staat, verstevigd Tom daarna met zakken snelbeton. Het is ontzettend makkelijk maar het hard wel echt snel uit. Je moet dus flink doorwerken voordat het te laat is. 

Nu de twee palen staan kan de dwarsliggers er op. Tom kiest ervoor om de dwarsliggers wat extra versteviging te geven omdat er veel druk op de dwarsliggers komt te staan. Dit doet hij door in de hoeken twee blokken te plaatsen. De hangstoelen en de hangmat hangt hij vervolgens met grote haken aan de balk. 

Meer groen in de tuin

Toen Marcel en Cindy in hun huis kwamen te wonen namen ze voor om te gaan tuinieren. Maar echt groene vingers hadden ze niet. Daarom heeft Tom ook wat planten meegenomen voor in de tuin. 

Tom plaatst als eerst een olijfboom. Deze zie je steeds vaker in Nederland want ze kunnen goed tegen het Nederlandse klimaat. Gaat het vriezen? Pak hem dan wel even in een jute zak. 

Hij brengt een beetje vakantiegevoel aan door een Bergden (Pinus mugo) te plaatsen. Voor iets meer kleur kiest Tom voor Japans bloedgras (Imperata). Deze plant kleurt van groen naar rood. Tom plaatst ook nog twee staptegels zodat je overal makkelijk kan lopen. 

Met de pergola in de tuin is het heel makkelijk om een klimplant te plaatsen. De Blauwe regen (Wisteria) is ideaal als klimplant. Hij bloeit in mei en heeft hele indrukwekkende bloemen. Hij kan tot zo'n 8 tot 10 meter lang worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore