Doe het zelf

DIY: Je eigen kleding repareren met visible mending

14 september 2020 15:53 Aangepast: 17 september 2020 12:08

Een gat in je favoriete jeans? Je lievelingstrui kapot? Je kan dit heel makkelijk zelf repareren. Wij laten je zien hoe.

Wat heb je nodig?

  • Borduurgaren
  • Borduurnaald
  • Speldjes
  • Schaar
  • Een krijtje of potloodje
  • Een gat in je jeans

 

Een klein gaatje in je kledingstuk repareren met een ster

Kijk eens in je kast, heb je nog een jeans liggen die ooit favoriet was maar nu een gat heeft? Pak hem er maar weer bij want vandaag gaan we hem met de hand repareren. 

Heb je een klein gat in je kledingstuk? Dan kan je deze makkelijk repareren door er een kleine ster van te maken. Teken de ster alvast op het kledingstuk met een krijtje of een pen. Zo kan je goed zien waar je moet stikken. 

Begin bij het uiteinde van de ster en werk naar het gat toe. Ga vervolgens door naar het volgende uiteinde van de ster en ga weer naar het midden. Dit doe je totdat de hele ster af is. Het is juist leuk om te variëren met kleine en grote sterren. Heb je nou maar één gat in je broek? Je kan prima een tweede ster maken ook al zit er geen tweede gat in je broek. 

 

Een groter gat repareren

Heb je nou een groter gat in je broek? En is een sterretje te klein? Knip een lap stof uit dat groter is dan het gat in je broek. Dit kan van een oud t-shirt zijn of een oude blouse. Je kan er zelf voor kiezen of je juist voor een opvallende contrasterende stof kiest, of een eenvoudigere stof zodat het gat iets minder opvalt. 

Draai je jeans binnenste buiten. We gaan nu even uit van een denim broek maar je kan natuurlijk ook je denim blouse of denim jas repareren.  Plak het stukje stof aan de binnenkant van de jeans en zet hem vast met een aantal speldjes. Draai de broek vervolgens weer binnenste buiten en je kan meteen aan de slag. 

Nu kan je de banen gaan stikken. Je kan zelf kiezen hoe je de banen stikt. Je kan bijvoorbeeld streepjes maken maar je kan ook kleine kruisjes maken. 

Als geheugensteuntje kan je zelf een vorm tekenen op de broek zodat je weet waar je moet stikken. Je kan ervoor kiezen om rij voor rij te stikken. Hiervoor gebruik je een basissteek, die kan iedereen. Je gaat erin met je naald en er direct weer uit.

Zo ga je een tijdje door. Wanneer je een rij af hebt, ga je gewoon door naar de volgende rij eronder totdat je het hele gat hebt bedekt en eromheen het stukje stof goed hebt vast gestikt. 

TIP: Heb je even geen inspiratie? Online kan je verschillende patronen en figuren bekijken en downloaden. 

 

Headerfoto Tamara Bellis via Unsplash

Foto 1: De Steek Amsterdam

Foto 2: De Steek Amsterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore