Huishouden

De kinderkamer opruimen en opgeruimd houden? Zo doe je dat

09 september 2020 17:54

De slaapkamer van je kinderen kan in 5 minuten tijd in een complete puinhoop veranderen. Je bent vaak langer aan het opruimen dan je kinderen aan het spelen zijn. Galit geeft tips hoe je de slaapkamer makkelijker opruimt.

Vorige week liet Galit zien hoe je een werkkamer opruimt en veel tips zijn ook toepasselijk voor de slaapkamer van je kind. Zorg dat er een systeem is, ruim alles op wat je tegenkomt en kijk goed naar wat weg kan of wat je wil bewaren. Lees deze tips hier terug.

Stap 1: Orde op zaken stellen

Als je het overzicht helemaal kwijt bent is het goed om bij het begin te beginnen en gewoon met de klok mee de hele kamer op te ruimen. Pak alles vast wat je ziet en geef het een plek. Bedenk eerst wat weg kan en maak categorieën. Knuffels bij de knuffels, kleding bij kleding, speelgoed bij het speelgoed. Langzaam ontstaan er verschillende hoeken. In principe kan je elke kamer zien als een warenhuis. Iedere hoek heeft z'n eigen categorie. 

Stap 2: Die ellendige was

Een groot onderdeel van het huishouden is natuurlijk de was. De gewassen kleding wil je snel opruimen maar de kast zit vaak al te vol waardoor er overal stapeltjes kleding komen te liggen. Maar schone kleren moeten eigenlijk zo snel mogelijk weer terug in de kast.

De grootste "crime" met kinderen is de kleding waar ze snel uitgroeien. Bij kinderen heb je dan vaak ook te maken met kleding die te klein of te groot is.

Zorg dat de kast gevuld is met kleding die de kinderen nu dragen. Vervolgens sorteer je de overige kleding in drie stapels: kleding die te klein is, kleding die te groot is en kleding die nog uitgezocht moet worden. Zo is de kleding uit het zicht en dat scheelt al enorm met opruimen. 

Stap 3: Speelgoed een plek geven

In de slaapkamer wordt veel gespeeld dus daar ligt ook altijd speelgoed. Belangrijkste tip voor de slaapkamer is: zorg dat in de slaapkamer alleen speelgoed staat waar ook echt mee gespeeld wordt. Speelgoed wat niet wordt gebruikt kan beter in een kast, op zolder of in een schuur opgeslagen worden. 

Stap 4: Boeken op een plank

Het is zo verleidelijk om speelgoed op de grond te zetten, maar probeer ervoor te zorgen dat alles juist op een tafel of op een plank staat. Maak gebruik van de ruimte en werk de hoogte in. Zorg ook dat je boeken mooi op een rijtje staan. Het is leuk om te zien en je weet precies wat je hebt. Gooi ze niet een doos of onderin een kast. De boeken worden er niet mooier van. 

Soms heb je het idee dat je alleen maar aan het opruimen bent. Als alles een eigen plekje heeft, is het opruimen ook veel makkelijker. Zorg dat je een systeem hebt en weet hoe je het moet aanpakken. Pak bijvoorbeeld een krat of doos en doe daar alle losse spullen in die je beneden tegenkomt en naar boven moeten. Het is heel goed om alles te verzamelen, maar zorg wel dat je het dan ook direct weer terug op de plek legt waar het hoort. 

Fotocredits

Headerbeeld: Katie Emslie via Unsplash

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore